Počeo online upis u prve razrede srednjih škola *Arhiva

Obavještenja

Online upis u srednje škole počeo je danas za 3753 učenika iz 76 osnovnih škola Kantona Sarajevo, ali i učenika izvan Kantona koji se prijave za upis putem portala na adresi upis.emis.edu.ba. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uz podršku Univerziteta u Sarajevu putem Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC realizira projekat „Online upis u srednje škole“, a Kanton Sarajevo jedini u državi implementira ovaj vid upisa.

Iz UTIC-a navode kako su zadovoljni prvim odzivom učenika te da je ovo najtransparentniji način upisa u srednje škole. Učenici sa bilo kojeg mjesta, putem računara, mogu da izvršiti prijavu za upis, a prednostj e što učenici u prvom i drugom upisnom roku imaju pravo prijave na tri programa obrazovanja.

“Nakon prijava i odabira željenih pravaca za dalje obrazovanje, učenici imaju uvid u rezultate po školama sve do ostvarenja prava upisa u srednju školu. Sistem automatski vrši izračun bodova za sve izabrane škole, a na dnevnoj bazi moguće je pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program obrazovanja,” kazalajeMersida Karačić, predstavnica UTIC-a.

Izrađenje i video tutorial koji će učenicima detaljno objasniti kompletan proces upotrebe sistema, a dostupan je na web stranici https://upis.emis.edu.ba.

Prvi konkursni rok za upis počeo je danas, 27. juna i trajat će do 5.jula 2018. Rezultati konkursa bit će objavljeniu petak 6.jula te ponedjeljak 9. jula 2018. Kandidati koji ne ostvare pravo upisa u prvom, mogu se prijaviti za upis u drugom konkursnom roku koji traje od 11. do 13. jula 2018. dok će rezultati biti objavljeni u subotu 14. jula 2018.

Podsjećamo da resorno ministarstvo daje poticaj za upis učenika u škole deficitarnih zanimanja pa će tako u narednoj godini stipendirati ukupno 105 učenika koji se upisuju u prvi razred srednjih stručnih škola.

U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

Objavljne Vijesti: 85, Arhivirano: 490, Dopisnici 16, Slike: 1265
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.