Prezentacija elaborata o usklađivanju površina državnih šuma i šumskih zemljišta na području KS *Arhiva

Ilijaš

U sali Općinskog vijeća Općine Ilijaš održana je prezentacija elaborata o usklađivanju površina državnih šuma i šumskih zemljišta na području Kantona Sarajevo. Projekat organizira i finansira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a prezentator elaborata bio je Samir Omerović iz JP Bosanaskohercegovačke šume.

U uvodnom dijelu izlaganja navedeni su razlozi za izdavanje i promjene namjene zemljišta. Šumska zemljišta iz kategrije goleti i šibljaka podesnih za pošumljavanje, te zemljišta planinskih pašnjaka i rudina nalaze se prema odredbama starijih varijanti zakona o šumama i Zakona o šumama KS u nadležnosti, u nekim slučajevima i vlasništvu, korisnika šuma, a koja su ugovorom o prenosu poslova gospodarenja potpisana između nadležnog resornog ministarstva i korisnika šuma.

U konkretnom slučaju radi se o Kantonalnom javnom preduzeću za gospodarenje državnim šumama “Sarajevo šume” d.o.o. i Ministarstvu privrede KS. S obzirom na sve veći interes za tursitički i privrednim razvojem Kantona Sarajevo stvorila se potreba da se navedene kategorije zemljišta stave u funkciju tog razvoja.

Naime, radi se o površinama koje KJP “Sarajevo šume” d.o.o. opterećuje sa aspekta zaštite i pošumljavanja, te tom preduzeću stvaraju veće troškove, a kada bi se te iste površine stavile u funkciju privrednog razvoja stvarale bi novu dodatnu vrijednost i korisnika šuma rasteretile prethodno navednih obaveza.

U tom smislu neophodno je definisati model kako te površine staviti u funkciju razvoja Kantona. Model bi se sastojao iz seta koraka i zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast kako bi se navedene površine stavile u prethodno navedenu funkciju.

izvor: Općina Ilijaš

U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

Objavljne Vijesti: 85, Arhivirano: 489, Dopisnici 16, Slike: 1258
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.