Prva grupa hadžija sutra kreće iz Sarajeva ka Medini *Arhiva

BiHObavještenja

U naredna tri dana 1680 hodočasnika krenut će iz Sarajeva ka Medini, a potom i Meki kako bi obavili petu islamsku dužnost – hadž.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim Halilović za Faktor je kazao da će vjernici biti podijeljeni u grupe te da su polasci planirani za 8. 9. i 10. august.

– Sutra, prekosutra i u petak su planirani polasci, a možda bude nekih malih izmjena letova, to ćemo još vidjeti, ali sve je uredu i sve teče po planu i programu – izjavio je Halilović.

Dodao je da su svi pasoši i vize putnika spremni, te da su izvršene sve potrebne pripreme za odlazak na hadž i izvršavanje hadžskih obreda. Svi putnici su dobili vakcinu, a također su završene i edukacije hadžija koji ove godine u organizaciji Ureda putuju na ovo jedinstveno putovanje.

Halilović navodi da ovogodišnje putovanje košta 8.150 KM. Prema obrazloženju iz Islamske zajednice u BiH, cijena hadža povećana je u odnosu na prošlu godinu zbog dodatnih taksi koje se plaćaju u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Reisu-l-hudžadž, glavni vođa putovanja na hadž, je Hasan ef. Makić, a hodočasnike će pratiti 38 vodiča i svaki od njih će u prosjeku voditi od 40 do 45 ljudi. O zdravlju hadžija će, kao i svake godine, brinuti šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara.

Nakon obavljenog hadža, povratak hadžija u domovinu je planiran 26, 27, 28. i 29. augusta.

U ponedjeljak, 13. augusta, na hadž kreće grupa vjernika čije putovanje finansira Kraljevina Saudijska Arabija. Kako su istakli iz Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije, radi se o imami, akademicima, doktorima, profesorima i naučnicima.

Izvor: Faktor

U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

Objavljne Vijesti: 96, Arhivirano: 515, Dopisnici 16, Slike: 1343
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.