U džamiji „Ljepotica“ u Podlugovima svečano promovisano 45 novih učača Kur'ana *Arhiva

Ilijaš

Tradicionalna tribina posvećena Srebrenici svakog 11. u mjesecu u džamiji “Ljepotici” u Podlugovima  ove nedjelje obilježena je svečanim programom i promociji  45 novih učača Kur'ana, polaznicima mekteba koji su u ovoj školskoj godini savladali arapsko pismo.

Na početku programa proučen je Ya sin, te recital i kasida o patnji Srebrenicr. Poslije toga prisutnima se u prepunoj džamiji obratio imam džamije Podlugovi Asmir ef. Salihović.

-Danas je velik dan za sve nas, naš džemat, naše učenike kojih je 45 u ovoj mektebskoj godini naučilo arapsko pismo i imamo 45 novih učača Kur'ana.  Iza nas je mnogo časova,  mnogo rada i truda, svega onoga što nosi mektebska nastava, ali ovih 45 bili su najuporniji. Želim čestitati njihovim roditeljima kao i svim roditeljima polaznicima našeg mekteba koji su sve odgovorniji prema mekteba. Želim čestitati i svima koji pomažu naš rad, sad imamo dvije dobro opremljene učinioce,  džematskom odboru koji bdije da sve funkcioniše kako treba. Pozivam vas da u narednim danima do završetka mektebske godine za mjesec i po  da vam mekteb bude u vrhu prioriteta.  Sva djeca koja su prošla mekteb, mogu posvjedočiti za ovih 15 godina,  postali su čestiti i odgovorni ljudi, nisu otišli u bilo kakvu krajnost. Broj učača Kur'ana u ovoj džamiji stalno se povećava- 2014. godine imali smo 130 djece, a 35 učilo je u Kur'anu, a taj broj ove godine 240 redovnih polaznika i 102 njih koje uče u Kur'anu. Znanje je naša najbolja investicija, ulažite u znanje i čuvajte vašu djecu, poručio je ovom prilikom ef. Salihović.  

Ovom prilikom promovisano je i sedam mladih muezzina koji su završili tradicionalni Kurs za muezzine u mektebu, koji se održava  već nekoliko godina a kako bi se afirmisala tradicija  lijepog učenja ezana gdje je muezzin sa lijepim glasom oduvijek imao posebno mjesto.

Proljetni martovski dan, sunce i toplota nisu bili jedini razlog za otopljenje srca prisutnih. „Kur’an je proljeće vjernika, kao što je kiša proljeće Zemlje. Poslanik Muhammed  je učio u dovi: „…učini da mi Kur’an bude proljeće moga srca, svjetlo mojih prsa, raspršitelj moje tuge i otklonitelj mojih briga i teškoća“. 

Svi novi učači Kur'ana dobili su diplome, hedije i knjige kao podsjetnik na ovaj lijepi događaj u svojim životima.

Preuzeto sa RadioIlijas.ba

U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

Objavljne Vijesti: 100, Arhivirano: 492, Dopisnici 16, Slike: 1318
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.