FotoOpćina Ilijaš

U Općini Ilijaš provedena recertifikcija ISO 9001:2015

Postavlja: Redakcija
Datum objave: 20. dec 2021 @15:38
ID32286

Općina Ilijaš prošla je recertifikacijsku provjeru prema normi ISO 9001:2015 u oblasti lokalne uprave i samouprave. Ova provjera je uključila pregled dokumentacije sa kojom Općina Ilijaš raspolaže. Nominirani auditor ispred vodeće međunarodne kuće Bureau Veritas Croatia, koji je izvršio recertifikacijsku provjeru bio je profesor Halil Gutošić, koji je na kraju dvodnevnog rada izjavio:

“Danas smo uspješno završili peti recertifikacijski sastanak što znači da Općina Ilijaš radi po sistemu međunardnog standarda 9001:2015. Na provedenom auditiranju koji je trajao dva dana nisu zapisane nikakve neusklađenosti ali su prepoznata četiri područja mogućih poboljšanja. Ja, kao auditor Bureau Veritasa predložem izdavanje certifikata o usklađenosti poslovanja Općine Ilijaš sa zahtjevima ISO standarda 9001:2015 koji važi tri godine. Naravno obaveza je da se godišnje vrši provjera primjene ovog standarda.”

Područje primjene sistema upravljanja kvalitetom Općine Ilijaš je ostvarivanje lokalne uprave i samouprave. Zakon definiše opseg djelovanja, a kroz Poslovnik upravljanja Općina Ilijaš je utvrdila zainteresovane strane, koje su relevante za sistem upravljanja kvalitetom.

Q – menadžer Općine Ilijaš, Muvedeta Fazlić, kazala je kako je recertifikacijskoj provjeri sistema kvaliteta predhodilo interno auditiranje svih službi, a koje je obuhvatilo 12 procesa.

61c0955450be6

“Postupak internog auditiranja za 2021. godinu proveli su certificirani interni auditori i obavljen je u skladu sa Planom internog audita od 9. do 17. novembra 2021. godine. U analizi internog auditiranja svih službi Općine Ilijaš uočeno je da su službe načinile pomake u svom radu od prošlog auditiranja. Postupci se obavljaju u skladu sa pozitivnim propisima kako u procedurama tako i u rokovima. Svi upravni predmeti, koji nisu završeni u zakonskim rokovima, a kao uzrok je detektiran problem koji se već godinama ponavalja na koji Općina Ilijaš ne može da utiče, jeste odgovor eksternih dobavljača odnosno institucija od kojih zavise rješavanje upravnih postupaka. Važna je činjenica da se stranke upoznaju sa tom činjenicom i da su upoznate sa cijelim postupkom rješavanja svojih zahtjeva. Općina Ilijaš je fokusirana na korisnike usluga i načinu pružanja usluga i teži stalnim poboljšanjima. Nastojimo ostvariti Politiku kvaliteta u cijelosti, a koji podrazumjeva zakonit i profesionalni rad,” zaključila je Fazlić.

Naredna posjeta eksternog auditora planirana je za godinu dana. Tada će se provjeriti nalazi te šta je urađeno i eventualnu mogućnost za poboljšanje.

Izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Stavovi izraženi u tekstu iznad, ukoliko je naveden izvor, ne predstavljaju stavove portala IlijašNet. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju naše stavove te su odgovornost autora komentara.*
Saopćenja za javnost, dojave, informacije, najave događaja, pitanja i sl. šaljite na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com

Povezani članci

Back to top button