Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” novcem od malinjaka osigurava stipendije za učenike *Arhiva

Malinjak se prostire na površini od 1.5 hektara u mjestu Malešići u općini Ilijaš.

Ilijaš

Predstavnica Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” Melina Dželović kazala je da su krajem 2016. godine zasađene prve maline, a da berbu očekuju ovog ljeta.

Glavni cilj tog projekta je, kaže, pružiti mogućnost njihovim stipendistima i volonterima da steknu nova znanja i vještine, da se upoznaju sa svojim vršnjacima te da kvalitetnije provode slobodno vrijeme.

Malinjak ne bi mogao biti uspostavljen bez finansijske podrške Provincije Girona iz Katalonije, Španija, koji su prepoznali dosadašnji rad Udruženja i vrijednost ideje tog projekta.

“Naši uposlenici i volonteri i stipendisti su aktivno učestvovali u svim aktivnostima koje su do sada provedene, priprema zemljišta, sadnja, prihrana, uspostavljanje sistema za navodnjavanje, održavanje nasada i plantaže, berba, a sve s ciljem da se od prodaje ploda maline prikupe sredstva za stipendiranje korisničkih grupa”, istakla je Dželović.

Malinjak se prostire na površini od 1.5 hektara u mjestu Malešići u općini Ilijaš.

“S obzirom na činjenicu da smo u procesu prve berbe, da nas vremenski uslovi nisu najbolje poslužili, ali i zbog nedovoljnog broja aktivnih volontera i građana uspjeli smo nabrati nešto više od jedne tone ploda maline sorte vilamet i miker. Trenutno smo u iščekivanju za berbu treće zasađene sorte – polke”, dodala je.

Polovinom juna pokrenuli su i akciju “Ugodno, korisno, humano” kroz koju su pozvali građane da im se pridruže u branju malina, i na taj način budu uključeni u stipendiranje mladih kojima je novac zaista potreban.

Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” je osnovano dobrovoljnim udruživanjem građana 28. jula 1994. godine, kao nevladina, nestranačka, neprofitna i multinacionalna organizacija, s ciljem materijalne podrške djeci koja su u ratu izgubila roditelje, zatim osobama s invaliditetom, talentovanoj djeci, nacionalnim manjinama i socijalno ugroženoj djeci i mladim kako bi kvalitetno završili školovanje i postali progresivni članovi društva.

izvor: Klix.ba

U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

Objavljne Vijesti: 94, Arhivirano: 515, Dopisnici 16, Slike: 1341
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.