11 udruženja traži od Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida

Redakcija 16. apr 2021 ID: 14117

Navršile su se dvije godine od pravosnažne presude Radovanu Karadžiću, kada je 12 organizacija žrtava napisalo apel i poziv svjetskim i evropskim institucijama u kojem su, između ostalog, tražile da se ime Radovana Karadžića ukloni sa studentskog doma na Palama. Pozdravljamo skidanje natpisa – table sa navedenog doma i određene akcije međunarodnih institucija nakon našeg pisma – apela, navode iz 11 udruženja žrtava rata i svjedoka genodica, logoraša, nestalih, ubijene djece Sarajeva.

Protekle dvije godine su pokazale da presuda Karadžiću ne samo da nije osujetila i smanjila negaciju genocida, već su negatori genocida još jače i snažnije pojačali svoje negatorsko djelovanje.

S tim u vezi, ponovo pozivamo međunarodne institucije, posebno međunarodne predstavnike u BiH da hitno pristupe zaustavljanju svih oblika negiranja genicida i da HITNO visoki predstavnik u BiH nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina”, navodi se.

Zahtjev potpisuju: Udruženje – Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje – Žene žrtva rata, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Organizacija porodica šehida, poginulih boraca, nestalih “Vrbanja” Kotor-Varoš, Udruženje logoraša – Prijedor 92. Udruženje nestalih općine Vogošća, Udruženje nstaih općine Ilijaš, Udruženje Žena Podrinja, Udruženje zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik, Udruženje Žene Srebrenice.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 16. apr 2021 @12:01 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-161201-14117 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button