140. sjednica Vlade Kantona Sarajevo održana u Ilijašu *Arhiva

BiHIlijaš

140. sjednica Vlade Kantona  Sarajevo danas je održana u Biznis sali Općine Ilijaš, što je prema riječima premijera Adema Zolja početak prakse održavanja sjednica u općinama kako bi se ministri upoznali sa problemima i potrebama lokalnog stanovništva.

Najviše pažnje na ovoj sjednici posvećeno je usvajanju programa rada i finansijskog poslovanja svih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo.

Resorna ministrica Zilha Ademaj predstavila je  Studiju o zdravstvenom stanju stanovništva, higijenskim prilikama i zdravstvenoj djelatnosti u Kantonu Sarajevo za 2017. godinu. Kako je navedeno nema većih odstupanja u odnsu na 2016. godinu. Raduje činjenica da je u Kantonu Sarajevo i dalje pozitivan prirodni priraštaj i ima više rođenih nego umrlih stanovnika, za razliku od većine drugih kantona u FBiH. Najčešće bolesti i uzroci smrti su respiratorna oboljenja, od malignih oboljenja i dalje je najčešći rak dojke.

5b88178391405

Usvojena je i Odluka  o proširenom obimu prava za korištenje ortopedskih pomagala, lijekova, medicinsko-sanitetskih sprava i materijala za RVI sa područja KS, kao bi se popravilo stanje u ovoj oblasti usljed iskazanog nezadovoljstva korisnika.

Ministar privrede Muharem Šabić govorio je o opredjeljenosti Vlade da podrži poduzetništvo mladih i njihove poslovne ideje, te je usvojen Prijedlog odluke o dodjeli poticajnih sredstava za sufinansiranje projekata unapređenja institucijske preduzetničke infrastrukture u 2018. Godini. Šabić je kazao je da je formirana  Komisije za koncesije u postupku dodjele koncesije za izgradnju i korištenje hidroenergetskog objekta -mHE “Podlugovi” na rijeci Bosni, Općina Ilijaš , kao i  hidroenergetskog objekta -mHE “Ljubnići” na rijeci Bosni, Općina Ilijaš.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.