Nastavlja se regulacija riječnih korita u Kantonu Sarajevo

Redakcija 8. maj 2021 ID: 15629

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program uređenja riječnih korita i zaštite od poplava, vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda na području Kantona Sarajevo za 2021. godinu. Za realizaciju ovog programa Ministarstvo privrede i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša obezbijedili su ukupno 8.947.488 KM.

Nastavit će se realizacija započetih projekata regulacije riječnih korita, ali i realizirati novi projekti koji su određeni kao prioritetni. Planira se, između ostalog, regulacija rijeka Zujevine i Dobrinje na Ilidži, Zujevine u Hadžićima, Misoče u Ilijašu, Jošanice u Vogošći, Dobrinje, Lepenice i Miljacke u Novom Gradu, Rakitnice u Trnovu, kao i čišćenje drugih manjih vodotoka. Također se nastavlja realizacija započetih projekata rekonstrukcije, vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, jer se većina projekata zbog obima odvija fazno.

Cilj je preventivno djelovanje na smanjenju poplavnih područja i smanjenju šteta koje izazivaju poplave, izvođenjem radova na izgradnji zaštitnih vodnih objekata, čišćenju, produbljivanju i trajnoj regulaciji riječnih korita u KS.

Programom je predviđena rekonstrukcija postojeće, kao i izgradnja nove vodne komunalne infrastrukture i vodnih objekata za vodosnabdijevanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u svih devet općina. Cilj je poboljšanje snabdijevanja vodom i uvođenje novih količina u vodovodni sistem, smanjenje gubitaka, kao bolja odvodnja voda.

Planirana je, između ostalog, rekonstrukcija fekalne i oborinske kanalizacione mreže u ulici Francuske revolucije, Stari drum Halid-bega Hrasnice, Vrelo i Bunica, te u ulici Bojnička, izgradnja cjevovoda od rezervoara Crkvine do korisnika u općini Ilidža, rekonstrukcija i izgradnja vodovodne mreže u ulicama Ranovačka i Šehidska u Ahatovićima, kao i separatne kanalizacione mreže u dijelu ulice Vejsila Čurčića u općini Novi Grad.

U općini Vogošća planirana je, između ostalog, izgradnja i rekonstrukcija vodovodne mreže u dijelu ulice Krivoglavci, potom rekonstrukcija distributivne mreže u dijelu ulice Izeta Delića, izgradnja i rekonstrukcija vodovodne mreže u dijelu ulice Rosulje, kao i u naselju Donji Hotonj, izgradnja kanalizacionih priključaka u naselju Hotonj IV, te drugi manji projekti.

Predviđeni su, također, projekti rekonstrukcije separatne kanalizacione mreže u ulici Mačkareva, u općini Stari Grad, te rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Kranjčevićeva, u općini Centar, kao i projekti izgradnje vodovodnih i kanalizacionih mreža u ulici Petra Sinana Šaina u Novom Sarajevu.

U općini Ilijaš izvodit će se radovi na izgradnji fekalne i oborinske kanalizacione mreže na prostorima rekonstrukcije saobraćajnice „Alića Gaj“, „Polomska Vratuša“ i pružni prelaz „Alića Han“- most „Gnionica“, te radovi na povećanju kapaciteta pitke vode u vodovodnom sistemu MZ Kamenica sa izvorišta „Jazić“. Planirani su i zamjena mjerača protoka vode na lokalnim vodovodima u Srednjem, Čevljanovićima, Dragoradima, Nišićima i u Crnoj Rijeci, te izgradnja filterskog postrojenja „Zajezine“ u vodovodnom sistemu MZ Kamenica.

Izgradnja feklanog kolektora Crepljani, Kasatići i Žunovnica, te rekonstrukcija rezervoara Milinjača, radi povećanja snabdijevanja vodom migrantskog centra i okolnih naselja, projekti su koji će se realizirati na području Hadžića. U općini Trnovo planirani su radovi na izgradnji vodovoda Godinja, kao i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Igmanu i Bjelašnici.

Izvor: Vlada Kantona Sarajevo

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 8. maj 2021 @11:04 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-081104-15629 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button