300.000 KM za Program zapošljavanja djece šehida, demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u KS

Redakcija 12. maj 2021 ID: 15951

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović potpisao je danas ugovore sa poslodavcima o sufinansiranju provođenja Programa obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije ili zapošljavanja već kvalifikovanih kadrova koji su na evidenciji nezaposlenih, a djeca su šehida, demobilisani borci ili članovi njihovih porodica.

Ukupno 50 osoba koje pripadaju navedenim kategorijama će biti obuhvaćeno ovim programom.

Angažovat će ih 31 poslodavac iz realnog sektora, koji je odabran nakon provedene procedure javnog poziva Ministarstva za boračka pitanja, a na osnovu potpisanog ugovora za provođenje ovog programa sa ministrom Osmanovićem.

Za realizaciju Programa, iz Budžeta KS izdvojeno je 300.000 KM.

“Na osnovu ovih ugovora, Ministarstvo je obavezno isplatiti poslodavcima po 6.000 KM za svaku zaposlenu osobu, a u svrhu finansiranja/sufinansiranja isplate dijela plaća i uplate zakonom propisanih poreza i doprinosa. Poslodavac je dužan u narednih 30 dana dostaviti podatke Ministarstvu da je prijavio radnika. Obaveza mu je da zaposli pripadnika braniteljske populacije na period od najmanje šest mjeseci, uz mogućnost trajnog zapošljavanja”, izjavio je ministar Osmanović, naglašavajući da se najveći dio ovih ugovora, zapravo, odnosi na zapošljavanje, a ostatak na ostale vidove dokvalifikacije i obuke navedenih kategorija boračke populacije.

Istakao je, također, i da su mnogi poslodavci-korisnici dodijeljenih sredstava, djeca pripadnika boračke populacije.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 12. maj 2021 @12:13 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-121213-15951 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button