9. decembar – Međunarodni dan borbe protiv korupcije *Arhiva

BiH

09. decembar se ove godine po peti put obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije, jer je na taj dan 2003. godine u Meridi, u Meksiku, usvojena Konvencija protiv korupcije Ujedinjenih Nacija. Do sada je 126 zemalja ratifikovalo ovu Konvenciju čime je ona postala globalni odgovor na problem korupcije.

Uzimajući u obzir ovogodišnji Indeks percepcije korupcije (CPI), BiH je ove godine ponovo doživjela pad na ljestvici zemalja, i sada se nalazi na 93. mjestu prema nivou prisutnosti korupcije, od 180 zemalja uključenih u istraživanje. Uprkos neznatnom napretku koji je doživjela prethodnih godina, BiH je ponovo nazadovala na listi i sada je najkorumpiranija zemlja regiona, a nalazi se i na samom začelju liste zemalja Evrope. Ovakav rezultat ne iznenađuje, s obzirom na to da se državne institucije urušavaju, da su politički lideri direktno uključeni u koruptivne radnje, a da agencije za sprovodjenje zakona ne djeluju kako bi se to spriječilo. Korupcija je prodrla u sve nivoe i strukture države, od sitnih, lokalnih razmjera, preko poslovnog sektora, pa do samog vrha vlasti.

TI BiH je ove godine sproveo i istraživanje percepcije građana o korupciji u BiH pred lokalne izbore. Prema ovom istraživanju, građani smatraju da je korupcija najprisutnija u političkim partijama, zatim u policiji, entitetskim Vladama, carini, zdravstvu i pravosuđu. Najrasprostranjenija korupcija je ona sitna, na lokalnom nivou, jer građani najveći broj kontakata imaju sa administracijom na lokalnom nivou, a ekonomski najštetnija i društveno najopasnija je politička korupcija na najvišim nivoima, sa najčešćim pojavnim oblicima u procesima privatizacije i kroz poslovanje javnih preduzeća kao produžeih ruku političkih partija.

Važno je napomenuti da je posljednji izvještaj Evropske Komisije o napretku BiH za ovu godinu takođe naglasio da je naša zemlja postigla veoma mali napredak u brobi protiv korupcije, gdje je posebno osuđen pritisak Vlade Republike Srpske na TI BiH i njen pokušaj da se spriječi djelovanje ove organizacije. Izvještaj naročito skreće pažnju na nedostatak političke volje za borbu protiv korupcije, što je i dovelo da toga da je napredak BiH na ovom polju neznatan.

U povodu obilježavanja ovog dana, Transparency International BiH, u saradnji sa partnerskim organizacijama i Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine, i ove godine organizuje Konferenciju posvećenu načinima suzbijanja korupcije. Konferencija će biti održana 11.12.2008. u Sarajevu, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH sa početkom u 10.30 časova. Biće to ujedno i prilika da se izvrši pregled stanja korupcije u BiH i rezultata postignutih u njenom suzbijanju, a raspravljaće se i o inicijativi Transparency Internationala BiH i Fonda Otvoreno društvo za usvajanje strateškog okvira za suzbijanje korupcije od strane Parlamentarne skupštine BiH, koju je ova institucija nedavno i prihvatila i time pokazala potrebni nivo odgovornosti za konačno hvatanje u koštac sa ovom opasnom pojavom.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa TI BiH@Preuzeto.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.