Adriatic Metals u Varešu: Pronađena nova nalazišta zlata i srebra *Arhiva

Info: Aktivni članci 583, Arhivirani članci 4683

Australska kompanija „Adriatic Metals“, koja već pola godine u Varešu radi na pronalasku zlata, srebra i baznih metala, na prostoru ovog grada otkrila je nova izdašna nalazišta.

Prema informacijama ove kompanije, zapanjujući novi rezultat su zabilježili na 72 metra dubine, gdje su pronašli 18,3 % cinka, 10,7 % olova, 2,5 g/t zlata, 211 g/t srebra, 2,5 % bakra i 25 % barita.

Sva nalazišta su na lokalitetu naselja Rupice i Veovača kod Vareša.

5c45d21ed513e

“Ovi rezultati koji su objavljeni, nastavljaju pokazati ne samo izuzetnu ocjenu, kontinuitet i debljinu mineralizacije u Rupici. Naš fokus početkom 2019. godine će biti proširenje zona visokog stepena na sjeveru i jugoistoku, kao i poboljšanje našeg razumijevanja sistema između sjevernog dijela Rupice i Juraševca-Brestića. U Rupicu ćemo proglasiti prvu procjenu resursa u prvoj polovini ove godine”, kazao je izvršni direktor Geraint Harris, prenosi portal The West Australian.

5c45d2ebc186e

Ova kompanija, inače, s poslovima kopanja u Varešu započela je u maju 2018. godine, a dosadašnji rezultati pokazali su kako bi itekako isplativo bilo otvaranje novog rudnika u Varešu za jednu ili sve pronađene rude, što bi itekako utjecalo i na ekonomiju BiH.

Navodno,  upravo zbog ovog otkrića australska kompanija trebala bi u istraživanje uložiti 10 miliona dolara.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.