Alma Omerović za BIR: Hidžab je naša prednost *Arhiva

Info: Aktivni članci 454, Arhivirani članci 4169

Alma Omerović je predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš i novinarka na radiju Ilijaš. Rođena je u Milićima, a putevi kojim je koračala do danas su bili trnoviti i sa dosta iskušenja.

Bez oca je ostala sa tri godine, koji je kao pripadnik Armije RBiH poginuo u 31. godini života u oktobru 1992. godine. Njena majka ostala je sama u vihoru rata sa tri djevojčice, Samirom, Selmom i Almom, te u šestom mjesecu trudnoće. Tri mjeseca nakon smrti njihovog oca, rodila se i četvrta kćerka, Sanela.

Babo je ostavio mnogo iza sebe. Prije svega, ostavio je četvero djece da razmišljajući o njemu činimo dobro i da sve što radimo bude iz čiste namjere. Babo je, sa svim sinovima naše domovine, pokazao kako se voli i kako se brani domovina, to je ono što je u emanetu svima nama. Nakon njegovog preseljenja, majka je imala teško breme, odgajala je nas četiri, ali je to časno uradila, vjerujući u Allaha i Njegovu pomoć i danas je majka u prilici da se može osloniti na nas, počinje svoju priču Alma.

Nakon što su 11. jula izašle iz Potočara, Alma, njena majka i sestre, promijenile su brojne adrese te su se na kraju doselile u Ilijaš gdje i danas žive.

Na ove dane nosim teška sjećanja. U trenutku kada se na nekom mjestu osjetite lijepo i sigurno na nekom mjestu morate krenuti dalje, a objašnjenje za to izostaje. Kada govorimo o tome šta nam je ulijevalo snagu, to je vjera u Boga. Bile smo uvjerenja da naša nafaka neće izostati, hodile smo, borile se, kazuje Alma.

Alma je završila studij žurnalistike na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu, navodeći da je ovaj poziv odabrala smatrajući da kao novinarka može pomoći drugima, da može dati doprinos da se nečiji život promijeni na bolje. Danas je na poziciji predsjedavajuće Općinskog vijeća (OV) Ilijaš, a kako navodi, hidžab kojeg nosi je njen ponos i njena zaštita u svemu što radi, pa tako i na poziciji na kojoj djeluje.

Važno je da u politici posebno budu snažne žene. Žena je kao biće senzibilnija za mnoga pitanja, zbog toga i jeste ženi mjesto u politici. Također želim istaći da su žene u politici veoma izložene i stoga hidžab je moja zaštita. Zaista nakon odluke o hidžabu kao načinu života, stvari su dobile svoje mjesto i oblik. Nositi hidžab i biti društveno i politički aktivan je veoma poželjno, hidžab je u svemu naša prednost, tvrdi ona.

Alma je za kraj našeg razgovora istakla da su brojni aspekti u kojima Bošnjakinje doprinose svojoj zajednici.

Veliki je broj Bošnjakinja koje su fantastične u području kojim se bave i koje očaravaju motivacijom i energijom koju ulažu u postizanje svojih ciljeva. Bošnjakinje njegujući univerzalne vrijednosti, uspijevaju izbalansirati privatno i poslovno, te u eter šalju primjernu priču svojom pojavnošću i društvenim angažmanom. Kada govorimo i u kontekstu povratničkih mjesta, Bošnjakinje mogu doprinijeti mnogo razvoju, stoga, mogu kazati samo da mi je drago da su Bošnjakinje ogledalo, one utiru put mlađim naraštajima, završava Alma.

izvor: Preporod.ba (R.A/M.U)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.