AMA Adriatic na sajmu u Bariju: Krajem ove godine izgradnja novog proizvodnog pogona u Ilijašu

Aktivni članci 876 od 883, Arhivirani članci 2921 od 2953

Tokom Sajma u Bariju, na spomen Bosne i Hercegovine od domaćina su se mogle čuti samo riječi hvale, čiju zasnovanost na realnim poslovnim iskustvima nam je iz prve ruke potvrdio Alessandro Malavolti, predsjednik FederUnacome, čija je kompanija AMA (Accessori Macchine Agricole) iz Reggio Emilije, jedan od svjetskih lidera proizvodnje opreme i komponenti za sporu mehanizaciju, još 2007. godine otvorio svoj proizvodni pogon u Ilijašu.

To je fabrika koja trenutno zapošljava više od 200 radnika, a krajem ove godine počinjemo gradnju novog proizvodnog pogona kojim ćemo udvostručiti broj zaposlenika“, najavio je Malavolti, koji je na pitanje o motivima za ulaganje u BiH, koja zbog nezavidnog poslovnog ambijenta i političke nestabilnosti nije naročito privlačna stranim investitoima, dao decidan, a donekle i iznenađujući odgovor.

“Politička situacija i nije baš nestabilna, mada nije ni najjasnija, ali budući da je BiH praktično protektorat, to nema posljedica na tržište.

S druge strane, BiH je blizu Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim tržištima, a ono što je u pozitivnom smislu posebno karakterizira je kvalitetna radna snaga – ljudi imaju stručnost, vrijedni su i dobri.

Treća pozitivna strana je cijena električne energije, koja je upola jeftinija nego u Italiji, pri čemu treba imati u vidu da je to uglavnom vrlo čista energija iz hidroelektrana.

Uz sve to, imali smo i još uvijek imamo odličan odnos sa Općinom, koja nam je, između ostalog, pomogla pronaći zemljište za izgradnju fabike“, obrazložio nam je Malavolti, te potom našu uočljivu začuđenost tako ružičastom slikom ublažio konstatacijom da priča ima i određenih negativnih strana, koje se u prvom redu odnose na ono što muči i domaće investitore i privrednike u cjelini – poreznu politiku.

“Glavna negativnost je to što u BiH nema novčane podrške ili poreznih olakšica za strane investitore, za razliku od Srbije, recimo, gdje država subvencionira kupovinu proizvodnih mašina i zemljišta za izgradnju fabrika, odnosno daje poreznu olakšicu na period od pet do 10 godina

Druga loša stvar su carine, jer u BiH nema mnogo sirovina, naročito što se tiče čelika, koji moramo uvoziti iz Njemačke ili drugih zemalja i na to plaćati carinu.

To baš ne privlači investitore i to bi trebalo promijeniti, kako bi se promijenila i situacija sa nazaposlenošću u BiH, koja je na visokom nivou“, sugerirao je Malavolti.

business-magazine.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.