Ambasada SAD-a u BiH: Pravosuđe treba istraživati korupciju, a ne one koji otkrivaju zloupotrebe *Arhiva

Info: Aktivni članci 604, Arhivirani članci 4683

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH oglasila se nakon što je Tužilaštvo BiH saopćilo da je formiralo predmet u kojem će ispitati motive i razloge osoba koje putem medija rade na “destabilizaciji pravosudnog sistema”.

“Odgovorne i nezavisne institucije trebaju istražiti korupciju i zloupotrebu položaja, a ne one koji rade na otkrivanju samih zloupotreba. Slobodni mediji i istraživačko novinarstvo igraju važnu ulogu u odbrani javnog interesa u demokratiji”, napisala je Ambasada SAD-a u BiH na svom zvaničnom Twitter profilu.

Ovakva reakcija uslijedila je nakon što se Tužilaštvo BiH, na čijem čelu se nalazi Gordana Tadić, oglasilo u vezi s aferom “Potkivanje”, a u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija.

Tužilaštvo BiH javno je kazalo da su istrage otvorene protiv suspendovanog inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marka Pandže i biznismena Nermina Aleševića.

Posebno zanimljiv dio saopćenja Tužilaštva BiH je onaj u kojem navode da su već otvorili predmet u kojem će ispitati motive i razloge osoba koje putem medija rade na “destabilizaciji pravosudnog sistema”.

“Također saopćavamo, s obzirom na to da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji u određenoj mjeri već počinju ometati redovan rad pravosuđa, da je Tužilaštvo BiH forimiralo predmet gdje će se s dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema”, navedeno je u saopćenju za javnost.

Tužilaštvo BiH još uvijek nije otkrilo da li u formiranom predmetu ima namjeru ispitivati motive novinara.

(klix.ba)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.