Ambasada SAD: Ustavni sud BiH je konačni autoritet

Info: Aktivni članci 662, Arhivirani članci 3920

Nakon što su predstavnici iz RS odlučili da blokiraju donošenje odluka u državnim institucijama zbog odluke Ustavnog suda BiH da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište, koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske, oglasili su se iz Ambasade SAD.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH za “Avaz” su kratko naveli da tek trebaju čuti cjelovitu informaciju o čemu se raspravljalo na današnjem sastanku u Banjoj Luci.

Poštivanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo, već obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi. Ustavni sud BiH je konačni autoritet, koji određuje šta Ustav BiH propisuje, a šta ne propisuje – navodi se u reakciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Na kraju su pozvali sve strane da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne dužnosti.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je nakon današnjeg sastanka da je Ustavni sud BiH okupacijski sud kada je u pitanju RS.

Danas smo se sastali u Banjoj Luci i dogovorili da se obustavi i da nećemo odlučivati o bilo kojem pitanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu u kojem neće biti stranaca – kazao je Dodik.

Istovremeno je naglasio da od tog zahtjeva neće odustati.

U ponedjeljak ćemo na NSRS to definitivno i potvrditi, ali i donijeti nekoliko odluka. Smatramo da treba da izađu sudije iz Ustavnog suda. Ako ne izađu, onda će NSRS, koja ih je imenovala, donijeti odluku da ih povlači. Ili ćemo se nanovo dogovoriti ili od ove zemlje nema ništa – kazao je Dodik.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.