Ambasador Vanja Filipović prisustvovao godišnjoj skupštini BH UK Networka *Arhiva

Info: Aktivni članci 345, Arhivirani članci 4695

U prostorijama Bosanske kuće u Birmingamu održana je redovna godišnja Skupština BH UK Networka – krovne organizacije građana Bosne i Herzegovine u Velikoj Britaniji. Skupštini su prisustvovali predstavnici bosanskohercegovačkih asocijacija i bh.dopunskih škola iz Derbyja, Birmingama, Koventrija, Hertfordshirea, BH savjetodavnog centra London, Viktorije London, te Mančestera. Također, na radost svih prisutnih, skupštinu su svojim prisustvom uveličali i predstavnici BiH Ambasade u Londonu, NJ.E Vanja Filipović i Biljana Lučić, I sekretar.

Uvodnim obraćanjem, Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka poželio je dobrodošlicu i uspješan rad Skupštine prisutnima. Anes Cerić, menadžer BH UK Networka prezentovao je aktivnosti u protekloj godini. Svakako najvažnija aktivnost je zvanično otvorenje Bosanske kuće, koju je svečano otvorio Lord Bourne of Aberystwyt, vladin ministar za vjere. Aktivnosti i uspjesi bh.zajednice bili su predmet interesovanja britanskih medija, tako da je čak i britanski BBC objavio reportažu o bh. zajednici na Ostvu.

Uz veliku pomoć članica i aktivista Networka, organizovane su manifestacije povodom obilježavanja državnih praznika naše domovine (Dan državnosti i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine), obilježavanje međunarodnog Dana žena, Dana maternjeg jezika, Dana izbjeglica kao i novogodišnjih praznika. Takođe organizovane su tradicionalne aktivnosti poput tradicionalnog turnira “Irhan Duraković”. Posredstvom svojih predstavnika, BH UK Network je učestvovao u svim zanačajnijim aktivnostima SSD BIH. Naravno, najveća manifestacija je organizovanje jubilarnog 20. susreta bh.dopunskih škola u Velikoj Britaniji. Prethodne godine, uz pomoć i u suradnji sa organizacijom Remembering Srebrenica organizovane su brojne komemoracije povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Prisutnima se obratio NJ.E Vanja Filipović, kojem je ovo bila jedna od prvih radnih posjeta otkako je nedavno imenovan za Ambasadora BiH u Velikoj Britaniji. Zahvalio se na pozivu i divnoj dobrodošlici uz čestitke i iznošenje pozitivnih utisaka o organizovanosti bh.zajednice u VB. Naglasio je da će njegov prioritet u narednom periodu biti promovisanje bh. tržišta i privlačenje britanskih investitora u Bosnu I Herceovinu. Inače, britanski investitori su deseti po ukupnom broju investicija u BiH. U tom cilju, diskutovalo se o mogućnostima organizovanja zajedničkih aktivnosti u narednom periodu. Biljana Lučić, I sekretar bila je posebno impresionirana aktivnostima bh. dopunskih škola.

Na skupštini je pročitano pismo Keme Sarača, pomoćnika minstrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji nažalost nisu bili u mogućnosti prisustvovati zbog ranije preuzteih radnih obaveza. “Želimo Vam uspješan rad Godišnje skupštine BH UK Networka. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine naglašava, i u kontaktima sa drugim organizacjiama iseljeništva, da cjelokupan dosadašnji rad BH UK Networka treba biti primjer svim organizacijama iseljeništva iz Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga izražavamo zadovoljstvo našom dosadašnjom uspješnom saradnjom.”, naveo je u pismu gosp. Sarač.

Nakon konstruktivnih diskusija, Skupština je usvojila prijedlog da se obnove mandati rukovodstvu Networka, tako da će i u narednom periodu funkciju predsjednika obnašati gosp. Zaim Pašić, sekretara Almin Kazić i blagajnika Muhamed Širanović.

Nakon dodjele priznanja marljivim aktivistima svih bh.udruženja u Velikoj Britaniji, nastavilo se sa druženjem uz prigodnu večeru koju su pripremile naše vrijedne domaćice iz Birmingama i Koventrija. Hvala divnim domaćicama koje su se potrudile da gosti budu ugošćeni na prigodan način. Novoizabranom rukovodstvu želimo mnogo uspjeha u realizaciji planiranih aktivnosti u narednom periodu.

Bosnia UK Network

5d8b54fa3bbc6 5d8b550461a80 5d8b550802654 5d8b551fccbe0

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.