Amel Mekić: Nova vlast će razmotriti odluke Vlade KS donesene u posljednja dva mjeseca *Arhiva

Info: Aktivni članci 562, Arhivirani članci 4683

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Amel Mekić, koji je inicirao zabranu zapošljavanja državnih službenika u Sarajevu, kazao je za Klix.ba da je zapošljavanje dva savjetnika u kabinetu premijera pogubna odluka budući da se ne poštuje zaključak najvišeg zakonodavnog tijela Kantona Sarajevo.

Članom 27 Ustava Kantona propisano je da ministri i premijer Vlade odgovaraju Skupštini Kantona Sarajevo. Možete li samo zamisliti na šta je spremna i kakve pogubne odluke donosi odlazeća vlast, ako ne poštuje zaključak najvišeg zakonodavnog tijela Kantona!? Jedan od prvih zadataka nove vlasti će biti razmatranje odluka Vlade donesenih u posljednja dva mjeseca. Siguran sam da će se tu naći brojne nezakonitosti poput ove sa nezakonitim zapošljavanjem“, kazao je Mekić.

Bivši premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je istakao da zapošljavanje savjetnika pokazuje bahatost novog premijera Adema Zolja i njegovih rukovodilaca i šefova.

Premijer Zolj radi ono na šta smo mi upozoravali. Gomila se administracija onih odlazećih. Zaposliće novih četvero ljudi, od čega je dvoje već zaposlio internim premještajem. To je blizu 10 hiljada KM bruto. To znači da će jedan pojedinac napraviti štetu godišnju od 120 hiljada KM. On pokazuje samo nepoštivanje zaključaka Skupštine. Neku vrstu sankcije da li može imati – ja mislim da ne može. On je izabran da zapošljava. Logično bi bilo da ga Skupština smijeni. Da su neke druge okolnosti – bilo bi posljedica za njega“, zaključio je Konaković.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.