Amel Mekić: Nova vlast će razmotriti odluke Vlade KS donesene u posljednja dva mjeseca *Arhiva

BiH

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Amel Mekić, koji je inicirao zabranu zapošljavanja državnih službenika u Sarajevu, kazao je za Klix.ba da je zapošljavanje dva savjetnika u kabinetu premijera pogubna odluka budući da se ne poštuje zaključak najvišeg zakonodavnog tijela Kantona Sarajevo.

Članom 27 Ustava Kantona propisano je da ministri i premijer Vlade odgovaraju Skupštini Kantona Sarajevo. Možete li samo zamisliti na šta je spremna i kakve pogubne odluke donosi odlazeća vlast, ako ne poštuje zaključak najvišeg zakonodavnog tijela Kantona!? Jedan od prvih zadataka nove vlasti će biti razmatranje odluka Vlade donesenih u posljednja dva mjeseca. Siguran sam da će se tu naći brojne nezakonitosti poput ove sa nezakonitim zapošljavanjem“, kazao je Mekić.

Bivši premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je istakao da zapošljavanje savjetnika pokazuje bahatost novog premijera Adema Zolja i njegovih rukovodilaca i šefova.

Premijer Zolj radi ono na šta smo mi upozoravali. Gomila se administracija onih odlazećih. Zaposliće novih četvero ljudi, od čega je dvoje već zaposlio internim premještajem. To je blizu 10 hiljada KM bruto. To znači da će jedan pojedinac napraviti štetu godišnju od 120 hiljada KM. On pokazuje samo nepoštivanje zaključaka Skupštine. Neku vrstu sankcije da li može imati – ja mislim da ne može. On je izabran da zapošljava. Logično bi bilo da ga Skupština smijeni. Da su neke druge okolnosti – bilo bi posljedica za njega“, zaključio je Konaković.

Autor članka je Redakcija sa 128 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.