Američki Senat hvali rad Vlade KS

Aktivni članci 733 od 755, Arhivirani članci 2404 od 2419
Američki senatori održali su jučer saslušanje o temi Zapadnog Balkana na sjednici Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u Senatu. Neke od glavnih tema bile su etničke podjele u BiH, zastoj u formiranju vlasti i blokade u NATO integracijama naše države.

Matthew Palmer, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, u kontekstu blokada spomenuo je u više navrata aktuelnog člana predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

“Sada radimo na kompromisu i da da se formira Vijeće ministara BiH. Pokušavamo izvršiti pritisak i da se pošalje ANP. Ali glavna prepreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka. Pri tome moram naglasiti da ANP nije članstvo u NATO-u, nego je proces reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini”, potcrtao je Palmer.

On je kazao da je u prošlosti bilo nekoliko pokušaja reformi, ali stvari se odvijaju sporo.

“Samo da navedem nekoliko primjera – Aprilski paket i Butmirski razgovori, oni koji blokiraju promjene, su oni koji imaju najviše interesa od ovakvog stanja na Balkanu. Moram istaknuti da je recimo izborna reforma veoma važna kada je riječ o popravljanju situacije u BiH”, rekao je Palmer.

Palmer je kazao da je “razočaravajuće vodstvo, kako na entitetskom tako i na državnom nivou, koje se ponaša nacionalistički radeći malo kako bi pomoglo običnim građanima”.

Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i općinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga nadati se. I dalje smo optimistični da Bosna i Hercegovina može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje“, kazao je u uvodnom obraćanju senatorima Palmer.

On je rekao da je primjer vlasti u Kantonu Sarajevo na koji se trebaju svi ugledati.

“To je nešto što zaslužuje podršku, gdje više stranaka učestvuje zajedno u vlasti”, rekao je Palmer.

Demokratska senatorica Jeanne Shaheen željela je znati kako se stvari razvijaju na terenu po pitanju vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Najviše frustrira odlazak mladih ljudi u prekomjernom broju, koji ne vide svoju budućnost u toj zemlji, Palmer je istakao da se mladi ne osjećaju sigurno u vlastitoj državi. Etničke podjele se nastavljaju i one su glavna prepreka za stabilnosti i sigurnost”, kazala je Shaheen.

Američki analitičar Janusz Bugajski kazao je, kada je riječ o BiH, da SAD mora ozbiljno razmisliti o imenovanju posebnog predstavnika za BiH koji bi se detaljno posvetio stanju i rješavanju problema.

“Bosna nije multietnička zemlja, već je udruženje etničkih dijelova u kojem nacionalističke stranke održavaju status quo kako bi zaštitile svoj plijen i mreže patronata. Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio je da će torpedirati brojne reforme na državnom nivou, uključujući formiranje zajedničkih oružanih snaga, državnog suda i policijske agencije, dok je dovodio u pitanje druge nadležnosti koje su sa dva entiteta prenesene na državni nivo. U ovom ozračju paralize države, srpski entitet neprestano se kretao od autonomije ka suverenitetu i njegovi su vođe, uz finansijsku i političku podršku Moskve, podigli izglede za razdvajanje i ujedinjenje sa Srbijom”, istaknuo je Bugajski.

Govoreći o regionu Palmer je ocijenio da je EU odbijanjem da počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom poslala lošu poruku Srbiji i Kosovu da dogovor ne mora značiti i evropski put.

Palmer je govorio i o saradnji s Richardom Grenelom koji je imenovan za specijalnog predstavnika SAD-a za ove dvije države i kazao da njihov odnos vidi kao partnerski, a ne podjelu odgovornosti.

TAGOVI:
/
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.