Amna Bašić brani boje BiH na svjetskom prvenstvu frizera u Parizu *Arhiva

Info: Aktivni članci 323, Arhivirani članci 4695

Amna Bašić, učenica trećeg razreda frizerske škole u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu, već je veoma uspješna u svom zanatu, što potvrđuju i odlični rezultati na prestižnim takmičenjima na kojima je učestvovala.

Ova mlada Sarajka trenutno se priprema za svjetsko prvenstvo koje će ovog vikenda biti održano u Parizu.

– Bit će više takmičara nego prošle godine, oko 1.500. Pravila su veoma stroga, na takmičenju nisu dozvoljene zelena i plava boja, postoji određen broj ukrasa koje frizeri mogu koristiti… Svi ćemo frizure raditi na lutkama. Trenutno je najpopularnija narandžasto-žuta kombinacija. Već sam se pripremila i znam s kojom frizurom ću nastupati – pojašnjava Amna.

Na prvom većem takmičenju učestvovala je lani u aprilu. Riječ je o Međunarodnom takmičenju koje je održano u Sarajevu, a na kojem je osvojila prvo mjesto za frizuru i drugo za kreaciju.

Potom je u septembru išla u Pariz na svjetsko kup takmičenje na kojem je učestvovalo oko 1.300 frizera iz 60 država. Tu je mlada Sarajka bila šesta.

Ljubav prema frizerskom zanatu naslijedila je od mame Amele, koja ju je i naučila prve poteze makazama. Kako nam je rekla, prva mušterija bila joj je njena nana.

– Sjela na stolicu i ofarbala sam je, potom ošišala i napravila joj frizuru. Bila je zadovoljna. Tako je sve počelo – kaže Bašić.

Mama Amela joj je, ističe, velika podrška, a za takmičenja se već godinu vrijedno priprema u salonu kod Rifeta Hukelića.

5b93a7f3e1a29

Počinje karijeru

Amna Bašić nije jedina iz BiH koja ide na takmičenje u Pariz. S njom putuje i Adisa Ahmetović kao jedini senior iz naše zemlje.

– Ovim takmičenjem ja počinjem svoju karijeru, dok će je Adisa zaokružiti – dodaje Bašić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.