Amna Bašić brani boje BiH na svjetskom prvenstvu frizera u Parizu *Arhiva

BiHIlijaš

Amna Bašić, učenica trećeg razreda frizerske škole u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu, već je veoma uspješna u svom zanatu, što potvrđuju i odlični rezultati na prestižnim takmičenjima na kojima je učestvovala.

Ova mlada Sarajka trenutno se priprema za svjetsko prvenstvo koje će ovog vikenda biti održano u Parizu.

– Bit će više takmičara nego prošle godine, oko 1.500. Pravila su veoma stroga, na takmičenju nisu dozvoljene zelena i plava boja, postoji određen broj ukrasa koje frizeri mogu koristiti… Svi ćemo frizure raditi na lutkama. Trenutno je najpopularnija narandžasto-žuta kombinacija. Već sam se pripremila i znam s kojom frizurom ću nastupati – pojašnjava Amna.

Na prvom većem takmičenju učestvovala je lani u aprilu. Riječ je o Međunarodnom takmičenju koje je održano u Sarajevu, a na kojem je osvojila prvo mjesto za frizuru i drugo za kreaciju.

Potom je u septembru išla u Pariz na svjetsko kup takmičenje na kojem je učestvovalo oko 1.300 frizera iz 60 država. Tu je mlada Sarajka bila šesta.

Ljubav prema frizerskom zanatu naslijedila je od mame Amele, koja ju je i naučila prve poteze makazama. Kako nam je rekla, prva mušterija bila joj je njena nana.

– Sjela na stolicu i ofarbala sam je, potom ošišala i napravila joj frizuru. Bila je zadovoljna. Tako je sve počelo – kaže Bašić.

Mama Amela joj je, ističe, velika podrška, a za takmičenja se već godinu vrijedno priprema u salonu kod Rifeta Hukelića.

5b93a7f3e1a29

Počinje karijeru

Amna Bašić nije jedina iz BiH koja ide na takmičenje u Pariz. S njom putuje i Adisa Ahmetović kao jedini senior iz naše zemlje.

– Ovim takmičenjem ja počinjem svoju karijeru, dok će je Adisa zaokružiti – dodaje Bašić.

Autor članka je Redakcija sa 255 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.