Amra Pušina iz Ilijaša jedna od najboljih studentkinja medicine u Sarajevu

Info: Aktivni članci 533, Arhivirani članci 3594

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas su dodijeljene nagrade “Ponos dekana” najboljim studentima svake studijske godine ovog fakulteta.

Dodijeljeno je deset nagrada za šest studenata nacionalnog programa i četiri studenta koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Osim priznanja studentima je dodijeljena i nagrada od 1000 KM.

Osim ovih deset studenata mi imamo jako puno izvanrednih studenata. Ali ovi su zaista najbolji. To su studenti koji nisu izgubili godinu studija i koji imaju izuzetno visoke prosjeke. Mi smo osim priznanja studentima obezbijedili i novčane nagrade u iznosu od 1000 KM koja će im, nadam se, pomoći u njihovom daljem školovanju – kazala je dekanesa Medicinskog fakulteta UNSA Semra Čavaljuga.

Amra Pušina iz Ilijaša studentkinja je treće godine Medicinskog fakulteta i ovo joj je druga akademska godina kako je proglašena jednom od najboljih studentkinja.

Upisala sam Medicinski fakultet zato što volim raditi sa ljudima. Ovo je prije svega jedan human poziv. Srećna sam i ponosna zbog ove nagrade. Znate studiranje zahtijeva mnogo odricanja i ovom prilikom bih se zahvalila roditeljima koji su mi ogromna podrška. Poručila bih svim mladim da se trude i uče jer je znanje najveće blago i imovina koje jedan čovjek posjeduje. Samo učeni ljudi mogu napraviti velike promjene – kazala je Pušina i dodala kako nakon završetka studija ipak ne želi otići iz zemlje već svoje znanje podijeliti sa sugrađanima.

5e16724e5905b
Amra Pušina

Amina Karić iz Sarajeva koja je druga godina takođe je proglašena najboljom studentkinjom u svojoj generaciji. Amina dolazi iz porodice u kojoj već ima jedan ljekar, no kako nam kaže to nije bio jedini motiv zbog kojeg je upisala Medicinski fakultet.

Medicinu sam izabrala zbog toga što je human poziv. Kada je izbor zanimanja u pitanju uvijek su mi bile bitne te ljudske vrijednosti nego materijalna osnova. Velika je čast biti proglašen najboljim studentom, ali to ne treba da me zavara na mom putu. Ovo je tek jedna stepenica. Najbitnije mi je da znam da sam naučila nešto što će čovječanstvu poslužiti i to je zapravo nešto što me čini sretnom. Iskreno se nadam da ću po završetku studija ostati u zemlji i tu se zaposliti, no još uvijek je rano da o tome govorim – rekla nam je Amina i dodala kako se nada da će u budućnosti upisati specijalizaciju i da bi voljela da to bude dermatologija.

Svoju budućnost u našoj zemlji vidi, sada već doktor Emir Sokolović, koji je proglašen najboljim diplomantom za 2018/2019. godinu.

– Velika je čast biti proglašen najboljim diplomantom budući da je ovo jedan od najtežih fakulteta u državi. Ja sam diplomirao prije pet mjeseci, a već tri mjeseca radim u praksi. Mislim da je to pozitivan korak naprijed za cijelu moju generaciju. Gotovo sve moje kolege sa godine su zaposlene širom BiH i nemam informaciju da je neko otišao u Njemačku ili neku drugu popularnu zemlju. Nadam se da će sve moje kolege ostati ovdje kako bi napravile nešto dobro za zemlju – kazao je Sokolović.

Osim dodjele nagrada, danas je na Medicinskom fakultetu UNSA održano i predavanje profesora Milomira Ninkovića, koji je studentima govorio o temama iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.