Apel građanima da budu oprezni prilikom paljenja vatre na otvorenom *Arhiva

Info: Aktivni članci 577, Arhivirani članci 4683

U ovom periodu pripreme zemljišta, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke usjeva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susjedne parcele što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja suhve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselja. Rizik od požara prisutan je i usljed pojave da građani, koristeći povoljne vremenske uslove, uređuju svoja dvorišta i spaljuju smeće ili biljne ostatke na otvorenom prostoru. Podsjećamo građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Takođe, podsjećamo da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, osim na određenim, vidno obilježenim mjestima.

Kršenje zakona povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne, a ukoliko požar prouzrokuje štetne posljedice po život ili imovinu većih razmjera, moguća je i krivična odgovornost.

Napominjemo da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala građani čine na odgovoran način, samo u vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje se mogu kontrolisati, a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisma.

Požar možete prijaviti direktno, policiji pozivom na broj 122 ili profesionalnoj vatrogasnoj jedinici kantona Sarajevo na broj 123.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.