Apel građanima općine Ilijaš: Budimo odgovorni!

Info: Aktivni članci 430, Arhivirani članci 1919

S obzirom na pogoršanje epidemiloške sitacije i nadolazeće Bajramske praznike Zdravstveni savjet Općine Ilijaš upućuje apel građanima da se pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministrastva zdravstva s ciljem ranog otkrivanja i spriječavanja širenja zaraze izavane novim korona virusom.

Ovim putem napominjemo građane da su najučikovitije mjere prevencije:

  1. Držanje socijalne distance od najmanje 1.5 – 2 metra
  2. 2. Nošenje maske za lice
  3. 3. Redovno pranje ruku ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi
  4. 4. Izbjegavanje gužve

Preporučujemo da osobe straije od 65 godina te osobe sa hroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulazak u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju sredstva javnog prevoza u periodima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja ali i odlasci u trgovine u periodu kada se očekuje najveća dnevna posjećenost.

Preporučujemo da se prije odlaska u Dom zdravlja predhodno telefonski konsultuje ljekar ili drugi zdravstveni djelatnici kako bi se u ambulantama izbjegle nepotrebne gužve.

Apelujemo na sve građane kojima je izrečena mjera samoizolacije ili kućne izolacij da budu savjesni i da izričito poštuju izrečene mjere i ne napuštaju domove bez predhodne konsultacije i najave ljekaru.

Zdravstevni savjet posebno apeluje na građane da budu savjesni i oprezni za vrijeme Bajramskih praznika kada je pojačano kretanje i okupljanje stanovništva.

Poseban apel se upućuje mlađoj kategoriji stanovništva da budu savjesni i odgovorni kako za sebe tako i za svoje porodice te da na taj način doprinesu u prevenciji širenja i suzbijanja zaraze izazvane novi korona virusom.

Podsjećamo, zaključno sa 29.07.2020. godine, na području općine Ilijaš od početka pandemije potvrđeno je ukupno 40 slučajeva od čega je trenutno aktivnih 26. Pet osoba nalazi se na hospitalizaciji a samoizolacija je propisana za 66 osoba. Do sada, na području općine Ilijaš ukupno je testirano 355 osoba.

BUDIMO ODGOVORNI!

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.