Autotech: Dovodimo automatizaciju i robotizaciju u BiH *Arhiva

Aktivni članci 829 od 852, Arhivirani članci 2689 od 2704

Slovenačka kompanija Autotech, koju su osnovali nekadašnji radnici preduzeća Gorenje Gaio iz Velenja, nedavno je otvorila i svoje predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Seudin Softić, direktor kompanije, za eKapiju objašnjava da njegov tim čine mladi ljudi, ali sa puno iskustva na području automatizacije i robotizacije.

Želimo da naše usluge drže korak s vremenom, tako da slijedimo 4.0 industrijsku revoluciju i razvoj pametnih tvornica”, kaže za eKapiju Softić.

Vrlo su motivisani te žele klijente impresionirati jedinstvenošću, navodi Softić, i dodaje da ne nude proizvod, već rješenje.

eKapija: Otvorili ste predstavništvo u BiH. Koji su bili motivi za novu poslovnicu?

Tačno je da smo otvorili naše predstavništvo u BiH pod, već poznatim, nazivom Autotech BH. Sjedište firme se nalazi u zgradi kompanije CloudIT u Ilijašu. Upiti koji su stizali na adresu slovenačke firme Autotech iz Bosne i Hercegovine i susjedne Srbije, u vrlo kratkim vremenskim rasponima, su nas motivisali da krenemo put ka BiH.

Varamo se ako mislimo da Bosna i Hercegovina nema potencijal, koji se može i treba unaprijediti. Itekako je to napredna zemlja. Većina velikih proizvodnih kompanija, koje izvoze vlastite outpute, su izrazile želju za uvođenjem automatizacije i robotizacije. Mi, kao kompanija, ne prodajemo proizvod, već nudimo rješenje, koje će našem klijentu donijeti smanjenje škarta, smanjenje grešaka, standardizovan i prilagođen proizvod, koji zahtijevaju zemlje u koje izvoze. Kompanija koja uvodi robotizaciju i automatizaciju automatski stvara dodatnu vrijednost za kupca, a to znači i povećanje prihoda.

Bosna i Hercegovina je bogata inteligentnim mladim ljudima, iz tehničkih nauka, na koji se vrlo malo obraća pozornost. Mi i njima želimo dati priliku. Želimo da se konektujemo sa obrazovnim centrima, te da mladima omogućimo unapređenje njihovog znanja i stipendiranje. U svemu navedenom se kriju motivi zašto smo došli u Bosnu i Hercegovinu. Osim toga, dosta naših zaposlenih ima svoje korijene u Bosni i Hercegovini, a i ja sam porijeklom iz Tuzle i uvijek se volim vraćati kući.

eKapija: Koliko će imate zaposlenih u predstavništvu u Ilijašu i šta će u ovom prvom periodu biti fokus djelovanja nove poslovnice?

Sada imamo tri zaposlenika i šestomjesečni cilj je zaposlenje još tri mlada inženjera/ke elektrotehnike i mašinstva. Primarni fokus će biti završetak započetih projekata i ulazak u fazu realizacije onih koji nas čekaju. Plan je da u ovoj godini obučimo nove zaposlenike na radu i održavanju robota. Taj praktični dio zaposleni već rade na projektima u Sloveniji, Srbiji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Naš cilj je da prije nego što se zaposle u našoj kompaniji osjete šta je to industrija i rad sa automatizacijom.

Sljedeća faza kompanije u Bosni i Hercegovini je nabavka 50 upotrijebljenih robota, koji su već poručeni, a čiji su proizvođači Kuka, ABB i Yaskawa. Te robote imamo namjeru detaljno obnoviti, što znači uraditi kompletan servis i vratiti ih nazad u industrijski tok. Naravno, te robote ćemo nuditi individualno ili sa našom integracijom u sistem.

Opširniji tekst možete pročitati na ovom linku.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.