BANA osuđuje negiranje genocida u Srebrenici od strane ministra u Vladi Crne Gore

Redakcija 29. mar 2021 ID: 12940
Vaša reklama ovdje

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

New York, 28. mart 2021.
Saopćenje za javnost

Na ruke

Preuzmite u attachment pismo/saopćenje, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore, Vladimira Leposavića.

Zdrako Krivokapić, predsjednik Vlade CG
Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade CG
Medijima
Bošnjačkim političkim i društvenim faktorima u CG, BiH i emigraciji

Poštovana ekselencijo,
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore, Vladimira Leposavića.

Anticivilizacijski i neljudski je čin da se u Skupštini CG, najvećoj državnoj instituciji, u kontinuitetu negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i to sada od strane ministra u Vladi CG, koja je najavljena kao “ekspertska”, od kojih se očekivalo znanje i neselektivna tolerancija prema svim građanima u Crnoj Gori.

Poražavajuće je da jedan ministar pravde, a uz to, ljudskih i manjinskih prava, osporava legitimitet dva najveća internacionalna suda u Hagu koji su osnovani od strane Ujedinjenih Nacija.

Ministar Leposavić, da ima najmanji djelić ljudskosti, tolerancije i osjećanja prema žrtvama srpsko-crnogorske genocidne agresije na BiH, nije morao čekati odluke najvećih sudova na planeti (ali i Suda u BiH i drugim državama u kojima su srpski zločinci osuđeni za genocid), već se kao pravnik puno ranije trebao uputiti ka Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, da se uvjeri o obimu zla velikonacionalističke ratne politike Srbije i Crne Gore i genocida nad Bošnjacima, a koji su počinili njegova pravoslavna braća i sunarodnici.

Ministar pravde iz “ekspertske vlade” trebao bi znati da se u presudi o genocidu u Srebrenici pored ostalog ističe, citiramo:

– “Sud zaključuje da su djela počinjena u Srebrenici, koja potpadaju pod član II(a) i (b) Konvencije, izvršena sa specifičnom namjerom da se djelimično uništi grupa muslimana Bosne i Hercegovine kao takva, i shodno tome, da ona predstavljaju djela genocida koji su izvršili pripadnici VRS u Srebrenici i u njenoj okolini počevši od 13. jula 1995.”, – kraj citata.

Također, zbog manipulacija ministra Leposavića o tzv. građanskom ratu u BiH, trebao je pročitati djelimičnu presudu protiv Slobodana Miloševića na koju se nije žalio čime je postala pravosnažna i ima snagu samostalne presude, i koja bi bila sastavni dio presude protiv Slobodana Miloševića da je doživio njeno izricanje, gdje se nedvosmileno govori o agresiji, UZP i Genocidu, citat:

“C. Bosna; 323.
U vezi s argumentima amici curiae koji se odnose na genocid, Potresno vijeće, izuzimajući stav izložen u paragrafu 324, ODBIJA prijedlog i smatra da ima dovoljno dokaza da je:
(1) postojao udruženi zločinački poduhvat, koji je uključivao članove rukovodstva bosanskih Srba, čiji su cilj i namjera bili da se bosanski Muslimani djelimično unište kao grupa i da su njegovi učesnici izvršili genocid u Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bijeljini, Ključu i Bosanskom Novom;
(2) optuženi bio učesnik tog udruženog zločinačkog poduhvata, pri čemu sudija Kwon ima suprotno mišljenje;
(3) optuženi bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, koji je uključivao članove rukovodstva bosanskih Srba, čiji je cilj bio izvršenje drugih zločina koji nisu genocid i da je mogao razumno da predvidi da će taj zločin dovesti do genocida koji će drugi učesnici udruženog zločinačkog poduhvata izvršiti nad djelom bosanskih Muslimana kao grupom, i da je on izvršen;
(4) optuženi pomagao i podržavao vršenje zločina genocida ili bio saučesnik u vršenju tog zločina jer je znao za udruženi zločinački poduhvat i njegovim učesnicima pružio značajnu pomoć, svjestan toga da su njegov cilj i namjera djelimično uništenje bosanskih Muslimana kao grupe;
(5) optuženi bio nadređeni određenim osobama za koje je znao ili imao razloga da zna da se spremaju da izvrše ili da su izvršili genocid nad djelom bosanskih Muslimana kao grupom i da nije preduzeo neophodne mjere da spriječi genocid ili kazni njegove izvršioce”, – kraj citata. (https://www.icty.org/x/cases/slobodan_milosevic/tdec/bcs/040616-t.pdf)

Nakon svega, istup Leposavića u Skupštini CG navodi nas na razmišljanje da je ministar u “vladi eksperta“, ipak došao do istine o planetarnom genocidu nad Bošnjacima i udruženom zločinačkom poduhvatu nad Bosnom i Hercegovinom od strane Srbije i Crne Gore, te da negiranjem genocida u Skupštini ustvari namjerava biti megafon velikonacionalističkih snaga u Crnoj Gori i okolo nje, posebno onih zločinačkih snaga iz 90-tih, koje sada izjavama iz skupštinskih klupa podstiče da nastave sa prolijevanjem krvi nezaštićenih nevinih civila.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija zbog negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, poziva predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Dritana Abazovića, bez odlaganja i hitnim postupkom da smijene Vladimira Leposavića sa pozicije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore. Takvim potezom potvrdit će da neće dozvoliti da u vladi sjede osobe koje negiraju presuđeni genocid i koji osporavaju sudove Ujedinjenih Nacija i pravne presude najvećih svjetskih sudskih instanci. Onaj koji negira genocid, ustvari ponovo poziva na krovoprliće, takav ne može biti ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore. Potredsjednik Vlade CG Abazović je na moralnom ispitu pred porodicama žrtava genocida u Srebrenici i javnosti, ili će potvrditi da je pri stavu da osuđuje genocid u Srebrenici ili sve izjave koje je davao u toku izborne i postizborne kampanje, najobičnija farsa.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija posebno ističe, negiranje genocida ministra pravde Leposavića je ustvari u funkciji zaštite izvršioca genocida, tj. ratnih zločinaca. Zato pozivamo sve parlamentarne stranke i poslanike u Skupštini Crne Gore da usvoje Zakon protiv negiranja holokausta i genocida. Tim činom Crna Gora će postati prva država u regionu sa takvim zakonom koji će onemogućiti sve reterogradne i nacionlističke snage da negiraju genocid, ali i spriječiti podsticanje na ponavljanja genocida i svih drugih zločina.

Leposavić zbog ponižavajućih stavova ne samo da ne može biti ministar pravde, već ni ljudskih i manjinskih prava, jer je udario na žrtve genocida i njihove porodice, ali i bošnjačko nacionalno biće u Crnoj Gori i uopće. Pozivamo sve bošnjačke političke i društvene faktore u Crnoj Gori i emigraciji do odbiju sve kontakte sa članovima Vlade Crne Gore, posebno ministarstva na čijem je čelu Leposavić, sve dok ga ne smijene sa ministarske pozicije, – piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 29. mar 2021 @14:04 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2103-291404-12940 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button