Banke će u srijedu od 9 do 13 sati raditi samo s penzionerima

Info: Aktivni članci 486, Arhivirani članci 4439

Isplata penzija za mjesec april počinje u utorak, 5. maja. Iznosi penzija ostaju na dosadašnjoj razini što znači da minimalna penzija iznosi 371,77 maraka, zajamčena 465,87 maraka, a najviša 2.174,48 maraka, saopćeno je iz Federalnog zavoda PIO.

Zavod je poduzeo niz koraka kako bi se rizik od širenja zaraze koronavirusom, prilikom isplate penzija, sveo na najmanju moguću mjeru. U skladu s tim, penzionerima je omogućena brža promjena načina isplate penzija, odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj penzionera u posljednjem razdoblju iskoristio.

Nadalje, kako je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. maja, u razdoblju od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu penzija, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima. U spomenutom razdoblju banke neće raditi s ostalim klijentima, osim penzionera.

Pozvani su penzineri, stariji od 65 godina, da po penziju, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog dana isplate te se pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica kao i držanjem fizičke distance. Također, u suradnji s Agencijom za bankarstvo, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima porodice ili trećim osobama, a pomoću kojih navedene osobe mogu izvršiti podizanje penzija s bankovnih računa.

Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web stranici Zavoda (www.fzmiopio.ba) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac. Federalni zavod je spomenute obrasce dostavio i svim općinskim štabovima civilne zaštite, kojima se penzineri također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći.

Prilikom isplate penzije, opunomoćena osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati predočit vlastitu kao i ličnu kartu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati penzinera kako bi potvrdili danu punomoć, a sve u cilju da bi se izbjegla mogućnost zloporabe. Napominjemo da je ranijom odlukom Federalnog zavoda, a u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze, obustavljena obveza podizanja penzijskih čekova do 31. maja, saopćeno je iz Federalnog Zavoda PIO.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.