BH novinari i EFJ: Političari i mediji trebaju odgovorno izvještavati o pandemiji COVID-19

Info: Aktivni članci 452, Arhivirani članci 4169

Sarajevo, 12.03.2020. – Udruženje/udruga BH novinari pridružilo se Evropskoj federaciji novinara (EFJ) u pozivu evropskim kreatorima politika i medijima da odgovorno i na temelju provjerenih informacija izvještavaju o pandemiji COVID-19 (koronavirus).

Iz Evropske federacije novinara pozvali su medije da odgovorno izvještavaju i izbjegavaju stvaranje neopravdane panike u javnosti u vezi sa pandemijom koronavirusa, kao i širenje diskriminatornih i rasističkih komentara.

Novinari moraju biti u mogućnosti da daju informacije zasnovane na činjenicama i jasne preporuke građanima koji su sve više zatrpani hiperprodukcijom informacija o COVID-19. Oni su dužni da se suprotstavljaju dezinformacijama o koronavirusu i da daju prostor stručnjacima kvalifikovanim da komentarišu takva osjetljiva pitanja.

– Vjerujemo da je uloga medija i novinara da obezbijede građanima provjereno, tačno i činjenično izvještavanje i izbjegnu senzacionalizam, koji može dovesti do širenja panike i straha. Treba izbjegavati rječnik koji izaziva strah, a koji bi mogao da stvori stanje uzbune, koje ne odgovara stvarnosti. Globalna etička povelja za novinare IFJ-a odlična je referenca u tom smislu. Novinari bi trebalo da budu posebno osjetljivi na privatnost pogođenih ljudi – navodi se u apelu medijima koje je uputila EFJ.

U skladu s tim, EFJ i BH novinari pozivaju predstavnike vlasti i zdravstvenih institucija da pruže pravovremene i transparentne informacije, kako bi novinari i javnost imali pristup svim relevantnim podacima. Također, važno je da poslodavci svakodnevno procjenjuju rizike kojima se izlažu novinari koji izvještavaju o koronavirusu – kako sa terena, tako i unutar redakcije.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.