BH novinari: Javni protest Fadilu Novaliću, premijeru FBiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 603, Arhivirani članci 4683

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i članovima njegovog kabineta, zbog neprimjerenog napada na novinare, urednike i snimatelje Kantonalne TV Sarajevo i direktoricu Dušku Jurišić.

Federalni premijer Novalić je u ponedjeljak verbalno napao TVSA što je, u okviru emitiranja integralnog snimka press konferencije, objavila kako premijer nespretno pokušava staviti zaštitnu masku. Kasnije je većina medija prenijela taj video klip, dovodeći u pitanje ozbiljnost i odgovornost gospodina Novalića, uključujući izbjegavanje nošenja maske na javnim skupovima kao dijela obavezne opreme u sprečavanju širenja koronavirusa.

Za nas u UO BH novinara je potpuno neprihvatljivo da premijer Novalić i njegovi saradnici optužuju TVSA radi objave video zapisa sa događaja koji je pratila cijela bh. javnost, te da dovode u pitanje etičnost i profesionalnost kantonalnog javnog servisa. Verbalni napad na ovaj medij je direktno kršenje prava na slobodu izražavanja i pokušaj cenzure, kako bi se od javnosti sakrilo neprofesionalno postupanje samog premijera i njegovih savjetnika koji su se, uprkos naredbama, pred grupom novinara, snimatelja i fotoreportera pojavili bez zaštitnih sredstava, propisanih u ovakvim okolnostima.

UO BH novinara podsjeća premijera Fadila Novalića i njegove savjetnike kako u vrijeme pandemije koronavirusa nisu suspendovane medijske slobode. Naprotiv, vanredne okolnosti nikako ne smiju biti izgovor za zavođenje cenzure i kontrole nad medijima, a na štetu građana i njihovog prava na slobodu informisanja. Uz sve edukativne i informativne sadržaje, građani imaju pravo na informacije o tome na koji način postupaju javni zvaničnici i koliko odgovorno obnašaju svoje dužnosti u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa.

S tim u vezi, UO BH novinara zahtjeva od federalnog premijera Novalića javno izvinjenje uposlenicima TVSA i poštivanje napora koje ovaj i svi drugi mediji u BiH čine kako bi tačno, pošteno i blagovremeno obavještavali građane o mjerama zvaničnika i državnih institucija u vanrednim okolnostima.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.