BH novinari: Oštre osude fizičkog na*ada na Adija Kebu, fotografa Žurnala *Arhiva

Info: Aktivni članci 547, Arhivirani članci 4683

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije o**đuju fizički n**ad i ugr**avanje sigurnosti Adija Kebe, fotografa portala Žurnal, na kojeg je nasrnuo Huso Ćesir, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad u Sarajevu.

Adi Kebo je na**dnut na radnom zadatku, dok je fotografirao firmu Bosnaplast o kojoj novinari Žurnala pripremaju istraživački tekst i koja je u vlasništvu Huse Ćesira. Uz psovke, vrijeđanje i uda**ce, lider SDA je želio spriječiti snimanje, u jednom je trenutku čak pokušao oteti kameru i uništiti snimljeni materijal, u čemu mu je pomagao i sin Muamer Ćesir.

Na***ničko i primitivno ponašanje oca i sina Ćesić je nedopustiv atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavlja posebno b**talan pokušaj sprečavanja novinara da istražuju teme od javnog značaja, uključujući pisanje o korupciji, političkom posredovanju u javnim nabavkama i drugim oblicima nezakonitog postupanja.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su danas od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu ovog n**ada i poduzimanje zakonskih sankcija prema na**dačima Husi i Muameru Ćesiru.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.