BH novinari pozivaju na poštovanje ljudskih prava LGBTQ osoba i novinarske etike *Arhiva

Aktivni članci 753 od 775, Arhivirani članci 2404 od 2419

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinarinajoštrije osudjuje kršenja prava i sigurnosti LGBTQ osoba kroz medijske sadržaje i izvještaje kojima se problematiziraju pripreme i okolnosti organizovanja prve Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini, koja će biti održana 8. septembra u Sarajevu pod nazivom „Ima izać“.

Korištenje govora mržnje i huškačke retorike prema pripadnicima LGBTQ zajednice, uvredljivih i nehumanih kvalifikacija, negiranje njihovih ljudskih prava i vladavine zakona, posebno kroz nekritičko prenošenje izjave političara, drugih  javnih zvaničnika i građana o predstojećoj Povorci ponosa, nespojivi su sa stadardima profesionalnog novinarstva i etičkim vrijednostima, propisanima za medijske profesionalce u kodeksima za elektornske, štampane i online medije. Posebno je nedopustivo skretanje pažnje javnosti sa ključnog motiva orgniziranja ovog događaja – utemeljenog na zaštićenim ljudskim pravima LGBTQ osoba kao i svih drugih pripadnika manjinskih grupa u BiH – na izvještavanje o kontra protestima, netrpljivosti, opasnostima ovog događaja za vrijednosti bh.društvo u cjelini ili odredjenih njegovih dijelova, kao i licitiranjem sa tim ko je za ili protiv Povorke ponosa.

UO BH novinara stoga poziva sve urednike i novinare da sa mnogo više profesionalne odgovornosti i senzibiliteta prema ljudskim pravima LGBTQ izvještavaju o predstojećoj Povorci ponosa, vodeći računa o pluralističkom i krtičkom pristupu, naročito kod prenošenja izjava politčara i javnih zvaničnika koje mogu dovesti u pitanje ovaj događaj ili ugroziti sigurnost  njegovih organizora,  a kasnije i svih sudionika.

U tom kontekstu posebno skrećemo pažnju urednicima  portala na potrebu upravljanja komentarima ispod vijesti i drugih sadržaja o Povorci ponosa, te iz pozivamo na brisanje komentara koji su suprotni slobodi izražvanja, uvažavanju razlitosti, pluralizmu mišljenja i sprečavanju svih oblika diskriminacije.

UO BH novinara poziva sve novinare da se na web stranici www.povorkaponosa.ba detalno informišu na koji način mediji mogu doprinijeti fer i balansiranom izvještavanju o LGBTQ zajednici u BiH i samoj Povorci ponosa.

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.