BH novinari pozivaju na poštovanje ljudskih prava LGBTQ osoba i novinarske etike *Arhiva

Info: Aktivni članci 345, Arhivirani članci 4695

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinarinajoštrije osudjuje kršenja prava i sigurnosti LGBTQ osoba kroz medijske sadržaje i izvještaje kojima se problematiziraju pripreme i okolnosti organizovanja prve Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini, koja će biti održana 8. septembra u Sarajevu pod nazivom „Ima izać“.

Korištenje govora mržnje i huškačke retorike prema pripadnicima LGBTQ zajednice, uvredljivih i nehumanih kvalifikacija, negiranje njihovih ljudskih prava i vladavine zakona, posebno kroz nekritičko prenošenje izjave političara, drugih  javnih zvaničnika i građana o predstojećoj Povorci ponosa, nespojivi su sa stadardima profesionalnog novinarstva i etičkim vrijednostima, propisanima za medijske profesionalce u kodeksima za elektornske, štampane i online medije. Posebno je nedopustivo skretanje pažnje javnosti sa ključnog motiva orgniziranja ovog događaja – utemeljenog na zaštićenim ljudskim pravima LGBTQ osoba kao i svih drugih pripadnika manjinskih grupa u BiH – na izvještavanje o kontra protestima, netrpljivosti, opasnostima ovog događaja za vrijednosti bh.društvo u cjelini ili odredjenih njegovih dijelova, kao i licitiranjem sa tim ko je za ili protiv Povorke ponosa.

UO BH novinara stoga poziva sve urednike i novinare da sa mnogo više profesionalne odgovornosti i senzibiliteta prema ljudskim pravima LGBTQ izvještavaju o predstojećoj Povorci ponosa, vodeći računa o pluralističkom i krtičkom pristupu, naročito kod prenošenja izjava politčara i javnih zvaničnika koje mogu dovesti u pitanje ovaj događaj ili ugroziti sigurnost  njegovih organizora,  a kasnije i svih sudionika.

U tom kontekstu posebno skrećemo pažnju urednicima  portala na potrebu upravljanja komentarima ispod vijesti i drugih sadržaja o Povorci ponosa, te iz pozivamo na brisanje komentara koji su suprotni slobodi izražvanja, uvažavanju razlitosti, pluralizmu mišljenja i sprečavanju svih oblika diskriminacije.

UO BH novinara poziva sve novinare da se na web stranici www.povorkaponosa.ba detalno informišu na koji način mediji mogu doprinijeti fer i balansiranom izvještavanju o LGBTQ zajednici u BiH i samoj Povorci ponosa.

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.