BH novinari pridružili se svjetskoj kampanji za rodnu ravnopravnost u medijima

Info: Aktivni članci 482, Arhivirani članci 4169

Sarajevo, 04.03.2020. – Udruženje BH novinari pridružilo se danas svjetskoj kampanji pod nazivom Media for Women 2020 (Mediji za žene – M4W), koju je pokrenula organizacija Free Press Unlimited iz Amsterdama (Nizozemska). Kampanja će biti provedena u cijelom svijetu u periodu od 1. do 15. marta.

Putem kampanje M4W, Free Press Unlimited želi kreirati međunarodni pokret (medijskih) organizacija i pojedinaca sa fokusom na važnost rodne ravnopravnosti u medijima, a kako bi se uspostavila inkluzivnija i jednaka zastupljenost žena u medijima.

Žene su često manje vidljive u vijestima i medijskim sadržajima općenito, a mnoge njihove priče ostaju neizgovorene. Većina medija i dalje prikazuje žene u stereotipnim ulogama, dok novinari stručno mišljenje iz različitih oblasti mnogo češće traže od muškaraca, nego od žena.

Stoga je osnovni cilj kampanje Media for Women staviti akcenat na ravnopravnost spolova u i putem medija na lokalni i međunarodni plan te pozicionirati pokret M4W kao globalnu mrežu sa ekspertizom i platformama za uspostavu inkluzivnijeg i raznovrsnijeg prikaza žena u medijima.

Žene u medijima prikazuju se na stereotipan način, čime se negiraju njihova prava da ih se posmatra kao ravnopravne osobe. Mediji imaju moć rušenja stereotipa. Zajedno moramo dati primjer sadašnjim i budućim generacijama! – poruka je organizatora kampanje, Free Press Unlimited.

Udruženje BH novinari poziva sve medijske kuće iz Bosne i Hercegovine da podrže ovu kampanju putem produkcije medijskih sadržaja koji ni na koji način neće podržavati stereotipe, mizoginiju i predrasude o ženama. Na kraju ovog mjeseca, BH novinari će proglasiti najbolji medij koji je objavio najviše kvalitetnih sadržaja o ženama promovišući njihova znanja, stručne kompetencije i društveni angažman, te dodijeliti tom mediju plaketu i zastavicu „Šampion rodne ravnopravnosti“ (Gender Equality Champion).

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.