BH novinari: Vlasti moraju prestati sa uskraćivanjem pristupa informacijama i događajima od javnog značaja

Info: Aktivni članci 626, Arhivirani članci 4683

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Odboru Doma naroda Federacije BiH, rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog onemogućavanja predstavnicima medija da na adekvatan način prate današnje sjednice ovih tijela, kao i uskraćivanja pristupa informacijama od značaja za javnost i omalovažavanja novinara od strane parlamentarnih zastupnika.

Iako je ranije bilo najavljeno da će saslušanja aktera afere “Respiratori” biti otvorena za javnost, Odbor Doma naroda FBiH, formiran kako bi utvrdio sve činjenice o spornoj nabavci 100 respiratora preko firme „Srebrena malina“, je uskratio novinarima takvu mogućnost, podijelivši sa njima informacije tek nakon saslušanja. Istovremeno, u Banjoj Luci su medijske ekipe bile primorane pratiti posebnu sjednicu Narodne skupštine RS u hodniku zgrade Vlade, bez adekvatnih uslova za praćenje diskusija poslanika ili pisanje i slanje izvještaja, kao i bez poštivanja mjera propisane fizičke distance zbog koronavirusa. U državnom Parlamentu, na zasjedanju Predstavničkog doma, na vrlo grub i omalovažavajući način novinarima se obratila Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a, te umjesto odgovora na legitimno novinarsko pitanje o nesrazmjerno visokim primanjima parlamentaraca odgovorila kako „ona nije kriva“ što su novinari „možda nezadovoljni svojom plaćom.“

Upravni odbor BH novinara smatra kako je nedopustivo kršenje prava na slobodu izražavanja i uskraćivanje prava na direktno praćenje događaja koji izazivaju veliki interes javnosti, kao što je to slučaj sa saslušanjima aktera sporne nabavke respiratora u Federaciji ili posebnom sjednicom NSRS, koja je razmatrala i usvojila Odluku o ukidanju vanrednog stanja u tom entitetu.

Podsjećamo da je zakonska obaveza svih javnih zvaničnika i predstavnika parlamentarnih tijela da osiguraju pristup javnim informacijama u najvećoj mogućoj mjeri i u skladu sa javnim interesom. Također, dužnost parlamentarnih zastupnika nije da komentarišu plaće novinara, već da na novinarska pitanja odgovaraju konkretno, argumentovano, uz obostrano poštovanje i uvažavanje.

Loši i neadekvatni uslovi za rad novinara, uz sve češće nipodaštavanje te profesije od strane predstavnika vlasti stvaraju okruženje u kojem medijski profesionalci rade pod stalnim pritiskom, što svakako nije dobro ni za novinarsku zajednicu, ni za one o čijem radu, političkim potezima i odlukama mediji izvještavaju.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.