BHN: Izmještanje migranata iz USK je događaj od javnog značaja i novinarima moraju biti osigurane informacije o cijelom postupku *Arhiva

Info: Aktivni članci 515, Arhivirani članci 3594

Sarajevo, 10. 12. 2019. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno poziva Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko – sanskog kantona (MUP USK), kao i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) da omoguće sigurno i slobodno izvještavanje svim medijima o premještanju migranata iz kampa Vučjak i sa drugih lokacija u USK.

Članovi UO BH novinara su potpuno svjesni da je ovo događaj visokog sigurnosnog rizika i sa velikim brojem različitih aktera, te potrebom poštivanja procedura rada policije i zaštite integriteta samih migranata. S druge strane, ovo je i događaj od javnog značaja za sve stanovnike USK i drugih dijelova BiH, zbog čega je važno javnosti i medijima osigurati tačne, objektivne i balansirane informacije od nadležnih lokalnih vlasti USK, policije i IOM-a, kao i uvid u cjelokupan tok izmještanja migranata.

U tom kontekstu, UO BH novinara zahtjeva od policije i međunarodnih organizacija da, radi brojnih medijskih ekipa na području USK i u blizi kampa Vučjak, organiziraju press konferencije na kojima će sa novinarima podijeliti informacije, ali i snimke i fotografije izmještanja migranata, te na taj način omogućiti javnosti pristup informacijama u vezi sa ovim događajem. Ukoliko MUP USK i IOM nemaju adekvatnu opremu za snimanje ili fotografiranje, dužni su omogućiti medijima snimanje sa posebno osiguranog mjesta sve dok traje evakuacija.

Istovremeno, UO BH novinara apeluje na sve medijske ekipe i novinare pojedinačno da poštuju policijske procedure i štite ljudsko dostojanstvo i identitet samih migranata i izbjeglica, uz puno uvažavanje novinarske etike i pravila izvještavanja o ranjivim i ugroženim grupama, bez senzacionalizma i uz prenošenje informacija samo iz zvaničnih izvora.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.