BHN: Tražimo od države BiH preuzimanje odgovornosti za nekažnjivost napada na novinare *Arhiva

Aktivni članci 845 od 868, Arhivirani članci 2404 od 2419

Upravni odbor BH novinara  i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od vlasti u Bosni i Hercegovini, na nivou države i u entitetima Federacija BiH i Republika Srpske, odgovornije, profesionalnije i efikasnije  rješavanje napada na novinare, te kažnjavanje osoba koje ugrožavaju sigurnost, živote i osnovna ljudska prava novinara i medijskih profesionalaca.

Danas se u cijelom svijetu obilježava UN Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina prema novinarima, a mi u BiH još uvijek nemamo pravno razriješene desetine fizičkih napada na novinare i medijske ekipe, pokušaje ubistva i druga brutalna kršenja prava na slobodu izražavanja. U posljednje dvije godine, Linija za pomoć novinarima je registrirala 118  slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava novinara u BiH, medju kojiima je bio jedan pokušaj ubistva, 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanjaNi jedan od počinitelja ovih krivičnih djela nije kažnjen niti proceseuiran na adekvatan i brz način, koji bi pokazao kako bh. institucije postupaju u skladu sa medjunarodnim strandardima zaštite života i sigurnosti novinara na efikasan i odgovoran način.

U tom kontekstu podsjećamo da još uvijek nije okončana potraga za drugim napadačem na novinara Vladimira Kovaćevića, niti je zatraženo njegovo izručenje BiH, budući da se nalazi u bijegu od augusta 2018, kada se desio pokušaj ubistva ovog novinara u središtu Banja Luke.  Prijetnje smrću i fizički napadi  na novinare i medijske ekipe BHRT, FTV, BNTV, portala Žurnal, Klix i Bljesak, zatim na novinare  Dragana Bursaća, Šteficu Galić, Slobodana Vaskovića, Amira Zukića, Nedžada Latića i brojne druge, ne samo da nisu profesionalno  istraženi od istražnih organa (policije i tužiteljstva),  već nikada nisu ni adekvatno procesuirani kroz postojeći pravosudni sistem niti su počinitelji kažnjeni. Naši zahtjevi i apeli za  kažnjavanje napadača na novinare  žive jedan dan i to u sve manjem broju medija i kao da nikad ne stignu do onih kojima su upućeni. Država ih ne čuje, ili neće da čuje, a novinari i mediji žive i opstaju u sve radikalnijem i nesigurnijem okruženju, strahujući svakodnevno od novih napada ili drugih oblika sprečavanja dostojanstvenog i sigurnog rada.  Zbog toga još jednom glasno zahtijevamo i očekujemo od nadležnih državnih institucija, prije svih Ministarstava pravde na državnom nivou i u entitetima hitno pokretanje izmjena krivičnog zakonodavstva koje će osigurati efikasniju zaštitu novinara – žrtava krivičnih djela i natjerati postupanje policije i pravosudnih institucija u skladu sa medjunarodnim standardima zaštite slobde izražavanja i dostupnosti pravde novinarima.

Danas glasno treba reći da ni jedan slučaj ubistva, pogibije ili nestanka novinara u prethodnom bosanskohercegovačkom ratu nije istražen niti pravno okončan!?Udruga BH novinari je upravo završila istraživanje i evidetirala imena novinara i medijskih radnika nastradalih i nestalih u periodu 1992 -1996. na ratištima širom BiH. Na toj je listi 80 imena, uključujući i 12 stranih novinara i snimatelja. Lista će biti predata Tužiteljstvu BiH sa rezolutnim zahtjevom za otvaranje istraga o ubistvima i stradanju novinara u bosanskohecegovačkom ratu, te kažnjavanje izvršitelja ili nalogodavaca navednih zločina.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima naglašavaju kako napadi na novinare nisu samo napadi na njihov fizički i psihički integritet – oni su, istovremeno, napadi na slobodu izražavanja, slobodu medija i demokratske vrijednosti svakog društva.  Za to su, naravno, odgovorni oni koji atakuju na novinarku profesiju, ali odgovornost snose i državni organi i institucije od kojih se očekuje da u potpunosti poštuju domaće zakone i svoje međunarodne obaveze, te da moraju osigurati kažnjavanje počinitelja i  podstrekača zločina i nasilja nad novinarima. Stoga pozivamo vlasti BiH da hitno privedu pravdi sve napadače na novinare i medijske ekipe, kao i da podrže prijedlog Međunarodne federacije novinara da UN donesu Konvenciju za zaštitu novinara i medijskih profesionalaca. Podsjećamo takodjer kako BiH mora takodjer hitno implementirati u praksi Akcioni plan UN-a za sigurnost novinara i sprječavanje nekažnjivosti,  kao i Preporuke Vijeća Evrope za zaštitu i sigurnost  novinara i drugih medijskih radnika.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.