BHN: Uspostaviti sveobuhvatan i pouzdan sistem monitoringa nasilja nad novinarima u BiH *Arhiva

Aktivni članci 842 od 865, Arhivirani članci 2404 od 2419

Sarajevo, 9. aprila 2019. – Rukovodilac Odjela za odnose s javnošću, kulturu i protokol Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH Ellen Harte i generalna tajnica Udruge BH novinari Borka Rudić, potpisale su jučer u Sarajevu ugovor o finansijskoj podršci unapredjenju kapaciteta Linije za pomoć novinarima za evidentiranje, praćenje i izvještavanje o napadima, prijetnjama i drugim oblicima kršenja prava novinara i medijskih sloboda u BiH.

Glavni cilj ovog projekta je razvijanje jedinstvene metodologije i drugih sistemskih rješenja za praćenje sudskih postupaka koji se vode u korist ili protiv novinara i medija, te institucionalnih mjera i postupanja nadležnih državnih i nezavisnih institucija u zaštiti novinarskih prava i medijskih sloboda. Planirano je takodjer da se do kraja 2019. godine uspostavi sveobuhvatan, brz i pouzdan sistem informiranja i moblizacije institucija države i profesonalnih medijskih organizacija za zaštitu novinara u slučajevima nasilja, krivičnih djela prema novinarima i drugih oblika ugrožavanja njihovih prava i sigurnosti.

„Njemačka se diljem svijeta snažno zauzima za sigurnost i slobodu medija – to je, na primjer, jedan od naših prioriteta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Raduje nas što kroz ovaj projekat možemo doprinijeti zaštiti slobode medija u Bosni i Hercegovini, jer je sloboda medija temelj demokratskog društva. Građani moraju imati mogućnost da se opsežno informišu i da izgrade vlastito mišljenje. U to spada i zaštita novinara pri obavljanju njihovih zadataka kao i rasvjetljavanje napada na novinare. I upravo je to u fokusu ovog projekta.“- istakla je Ellen Harte.

„Kroz jačanje kapaciteta Linije za pomoć novinarima i konsultacije sa odgovornim institucijama državne i pravosudne vlasti, želimo stvoriti sistem monitoringa medijskih sloboda u BiH koji će biti prihvaćen kao validan i pouzdan način evidencije svih slučajeva kršenja slobode izražavanja i slobode medija, uključujući i mjerenje efikasnosti tužiteljstva i sudova u pravnoj zaštiti novinara i medija“, rekla je Borka Rudić, podsjetivši da sadašnja evidencija Linije za pomoć novinarima pokazuje da se manje od trećine napada na novinare riješi u njihovu korist, na način koji pruža profesionalnu i ljudsku satisfakciju. „Novi sistem monitoringa treba onemogućiti svaki pokušaj prikrivanja, minimiziranja ili ne procesuiranja napada na novinare, čemu smo svjedočili bezbroj puta do sada“, zaključila je Rudić.

Ovaj projekt bi trebao rezultirati formiranjem međusektorske grupe za monitoring medijskih sloboda u BiH, kao nezavisnog tijela koje će moći dugoročno pratiti medijske slobode u BiH i predlagati efikasne mjere za njihovo unapređenje i zaštitu u skladu sa EU standardima.

Projekat podržava Njemačka, a ukupna vrijednost je oko 30 hiljada eura.

(IlijašNet/BH Novinari)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.