BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a *Arhiva

Jens Stoltenberg rekao je da su sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana najvažnije za NATO te da je Bosna i Hercegovina vrijedan doprinos operacijama Alijanse.

BiH

Bosna i Hercegovina dobila je u utorak zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu.

MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Prilagođava se potrebama dotične zemlje, ali učešće u njemu ne garantira zemlji da će na kraju i dobiti zeleno svjetlo za članstvo u Alijansi.

Ministri su izrazili spremnost da prihvate Akcijski plan Bosne i Hercegovine za članstvo u Alijansi, što uključuje političke, ekonomske i odbrambene reforme, koje će pripremiti zemlju za članstvo, rekao je na konferenciji za novinare generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Sad je na Bosni i Hercegovini da napravi sljedeći korak i odluči hoće li prihvatiti ponudu”, rekao je Stoltenberg.

Pozvao je Bosnu i Hercegovinu da podnese Godišnji nacionalni program za početak primjene MAP-a.

Rekao je i da su sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana najvažnije za NATO, da je Bosna i Hercegovina vrijedan doprinos operacijama Alijanse i da u potpunosti podržavaju njen put ka euroatlantskim integracijama.

‘Značajan iskorak za BiH’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcijskog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

“Ova odluka predstavlja veoma značajan iskorak u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO, koji je jedan od osnovnih vanjskopolitičkih ciljeva naše zemlje”, navodi se u saopćenju.

“Provedba godišnjih nacionalnih programa u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u potpuno je u skladu sa svim ranije donešenim zakonima i odlukama Bosne i Hercegovine. Stoga od institucija BiH očekujem da u saradnji sa NATO-om odmah preduzmu sve neophodne radnje na otpočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog programa”, dodaje se.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je 28. septembra 2005. Zakon o odbrani, u čijem se članu 84. jasno i precizno navodi: “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.”

U junu 2009. predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine podnio je generalnom sekretaru NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u MAP.

U Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine koju je Predsjedništvo te države usvojilo u martu 2018. navodi se: “Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti bit će prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.”

TAGOVI:
/
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.