BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a

Jens Stoltenberg rekao je da su sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana najvažnije za NATO te da je Bosna i Hercegovina vrijedan doprinos operacijama Alijanse.

BiH

Bosna i Hercegovina dobila je u utorak zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu.

MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Prilagođava se potrebama dotične zemlje, ali učešće u njemu ne garantira zemlji da će na kraju i dobiti zeleno svjetlo za članstvo u Alijansi.

Ministri su izrazili spremnost da prihvate Akcijski plan Bosne i Hercegovine za članstvo u Alijansi, što uključuje političke, ekonomske i odbrambene reforme, koje će pripremiti zemlju za članstvo, rekao je na konferenciji za novinare generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Sad je na Bosni i Hercegovini da napravi sljedeći korak i odluči hoće li prihvatiti ponudu”, rekao je Stoltenberg.

Pozvao je Bosnu i Hercegovinu da podnese Godišnji nacionalni program za početak primjene MAP-a.

Rekao je i da su sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana najvažnije za NATO, da je Bosna i Hercegovina vrijedan doprinos operacijama Alijanse i da u potpunosti podržavaju njen put ka euroatlantskim integracijama.

‘Značajan iskorak za BiH’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcijskog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

“Ova odluka predstavlja veoma značajan iskorak u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO, koji je jedan od osnovnih vanjskopolitičkih ciljeva naše zemlje”, navodi se u saopćenju.

“Provedba godišnjih nacionalnih programa u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u potpuno je u skladu sa svim ranije donešenim zakonima i odlukama Bosne i Hercegovine. Stoga od institucija BiH očekujem da u saradnji sa NATO-om odmah preduzmu sve neophodne radnje na otpočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog programa”, dodaje se.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je 28. septembra 2005. Zakon o odbrani, u čijem se članu 84. jasno i precizno navodi: “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.”

U junu 2009. predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine podnio je generalnom sekretaru NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u MAP.

U Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine koju je Predsjedništvo te države usvojilo u martu 2018. navodi se: “Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti bit će prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.”

TAGOVI:
/
Autor članka je Redakcija sa 251 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.