BiH nijema, Dodik je ovo učinio: Ovaj ČOVJEK DOLAZI U BIH nakon svega

BiH

Po povratku u Rusku Federaciju Viktor Zaplatin aktivno se uključuje u kozačke paravojne foremacije gdje dobiva čin pukovnika, a ubrzo postaje i ataman Moskovskog gradskog kozačkog društva.

Vihor rata je Viktora Zaplatina vodio kroz Bosnu i Hercegovinu. Krvavi trag njegovog zločina ostao je u Višegradu, Prači, Sarajevu, Goraždu…

Viktor Zaplatin, bivši ruski plaćenik, kozački general danas je u uniformi paradirao Višegradom, bio je glavna zvijezda na obilježavanju Dana ruskih plaćenika, piše bhdijaspora.net

Kako je moguće da se ovaj opasni terorista i ruski plaćenik slobodno šepuri po Bosni i Hercegovini?

Istraživač ratnih zločina Aziz Tafro je u svojoj knjizi “Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini” opisao je zločine Viktora Zaplatina i drugih ruskih dobrovoljaca tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Viktor Zaplatin je svoje ruke prvi put okrvavio u ratnom sukobu u Abhaziji 1992. godine, gdje je bio komandant Kozačkog polueskadrona. Poslije ranjavanja u Abhaziji vratio se u Moskvu gdje se sastao s predstavnikom tzv. srpske opštine Višegrad koji ga je mobilisao da za novac ratuje u Republici Bosni i Hercegovini.

Sa kozacima Viktor dolazi u Višegrad gdje organizuju Prvi kozački polueskadron. Među njegovim saborcima našli su se iskusni borci koji su ratovali u Pridnjestrovlju, Nagornom Karabahu, Čečeniji. Odmah po dolasku počinje krvavi pohod Viktora Zaplatina po Višegradu. Prvo su u grupama od 10 do 15 ljudi vršili borbeno patroliranje, učestvovali u “važnim” operacijama, zauzimanju sela Tvrtkovići, napadima na Goražde. Iza njih je ostajala smrt i spaljena zemlja.

Vihor rata je Viktora Zaplatina vodio kroz Bosnu i Hercegovinu. Krvavi trag njegovog zločina ostao je u Višegradu, Prači, Sarajevu, Goraždu.

Po povratku u Rusku Federaciju Viktor Zaplatin aktivno se uključuje u kozačke paravojne foremacije gdje dobiva čin pukovnika, a ubrzo postaje i ataman Moskovskog gradskog kozačkog društva.

Viktor nikad nije prekinuo veze sa Republikom Srpskom niti aktivnosti na prostorima Bosne i Hercegovine. Na Vidovdan 28. juna 2013. godine delegacija od 6 ruskih plaćenika, bivših učesnika u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, i 15 članova porodica poginulih ruskih plaćenika posjetila je predsjednika RS-a Milorada Dodika. Svečani prijem imao je i radni karakter, riješene su penzije za porodice poginulih ruskih plaćenika i teže ranjinih pravoslavnih retorista.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.