BiH: Predložen zakon o otpisu duga freelancerima i pomoći dijaspore *Arhiva

BiHZanimljivosti

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavičkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić uputio je u parlamentarnu proceduru Zakon o otpisu poreznih dugovanja fizičkih lica – rezidenata FBiH, koja su ostvarila prihode iz inozemstva, po hitnom postupku, kojim se tim licima brišu porezna dugovanja i kreće naplata poreza od 01.01.2019. godine.

U saopćenju za medije Irfana Čengića se navodi da je SDP BiH u toku predizborne kampanje obećao da će raditi na rješavanju problema u kojem su se našli freelanceri i ljudi koji su dobivali pomoć od prijatelja i porodice iz dijaspore zbog neplaćanja poreza u periodu 2015. – 2018. godine.

– U kampanji smo obećali ljudima koji izvoze svoju pamet, a novac troše u BiH, i ljudima koji su dobivali pomoć od dijaspore, da ćemo raditi na rješavanju njihovih poreznih dugovanja u koja su upali zbog nepostojanja obrazaca u poreznoj upravi putem kojih su mogli prijaviti porezna dugovanja. Upravo ovim zakonom se otpisuju porezna dugovanja u periodu od 2015. do kraja 2018. godine – ističe Čengić, koji je u proceduru uputio ovaj zakon.

SDP BiH ističe punu podršku Poreznoj upravi Federacije BiH koja je krenula u naplatu poreznih dugovanja po svim osnovama i smatra da će ovaj zakon pomoći i Poreznoj upravi da stvori detaljnu evidenciju osoba koje primaju uplate iz inozemstva i na valjanim obrascima prijave ta porezna dugovanja.

U saopćenju se navodi da je većina građana napravila porezni dug po ovom osnovu jer nije bila u mogućnosti u tom periodu na adekvatnom obrascu prijaviti to porezno dugovanje.

Građani ne bježe od plaćanja ove porezne obaveze u budućnosti, ali jednostavno nisu u mogućnosti isplatiti porezni dug koji se akumulirao u ovom periodu.

– Otpis ovih dugovanja se može u neku ruku smatrati kao i pomoć mladima koji izvoze svoju pamet, a ostaju u BiH, a sigurno da se treba otvoriti rasprava o poreznim olakšicama prilikom naplate ovog poreza u budućnosti – ističe Čengić.

Porezna uprava FBiH je identifikovala oko 800 građana koji su imali primanja u iznosu višem od 10.000 KM godišnje, odnosno u zbiru više od 30.000.000 KM za taj navedeni period. Međutim, taj porezni dug se morao identifikovati za sve građane bez obzira na visinu godišnjih prihoda, a uzimajući u obzir da to nije učinjeno stvorena je nejednakost pred zakonom između građana na osnovu visine primanja – stoji u saopćenju.

Navodi se da je jedan od problema svakako i različita naplata ovog poreza u različitosti u kojem kantonu porezni dužnik živi.

Čengić smatra da se ovim zakonom pomaže građanima i Poreznoj upravi FBiH – građanima jer su otpisana dugovanja koja nisu ni mogli prijaviti, a Poreznoj upravi jer će moći u skladu sa zakonom otpisati dugovanja i napraviti evidenciju i na odgovarajućim obrascima vršiti naplatu poreza.

Fena/IlijasNet

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.