BiH: Predložen zakon o otpisu duga freelancerima i pomoći dijaspore

BiHZanimljivosti

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavičkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić uputio je u parlamentarnu proceduru Zakon o otpisu poreznih dugovanja fizičkih lica – rezidenata FBiH, koja su ostvarila prihode iz inozemstva, po hitnom postupku, kojim se tim licima brišu porezna dugovanja i kreće naplata poreza od 01.01.2019. godine.

U saopćenju za medije Irfana Čengića se navodi da je SDP BiH u toku predizborne kampanje obećao da će raditi na rješavanju problema u kojem su se našli freelanceri i ljudi koji su dobivali pomoć od prijatelja i porodice iz dijaspore zbog neplaćanja poreza u periodu 2015. – 2018. godine.

– U kampanji smo obećali ljudima koji izvoze svoju pamet, a novac troše u BiH, i ljudima koji su dobivali pomoć od dijaspore, da ćemo raditi na rješavanju njihovih poreznih dugovanja u koja su upali zbog nepostojanja obrazaca u poreznoj upravi putem kojih su mogli prijaviti porezna dugovanja. Upravo ovim zakonom se otpisuju porezna dugovanja u periodu od 2015. do kraja 2018. godine – ističe Čengić, koji je u proceduru uputio ovaj zakon.

SDP BiH ističe punu podršku Poreznoj upravi Federacije BiH koja je krenula u naplatu poreznih dugovanja po svim osnovama i smatra da će ovaj zakon pomoći i Poreznoj upravi da stvori detaljnu evidenciju osoba koje primaju uplate iz inozemstva i na valjanim obrascima prijave ta porezna dugovanja.

U saopćenju se navodi da je većina građana napravila porezni dug po ovom osnovu jer nije bila u mogućnosti u tom periodu na adekvatnom obrascu prijaviti to porezno dugovanje.

Građani ne bježe od plaćanja ove porezne obaveze u budućnosti, ali jednostavno nisu u mogućnosti isplatiti porezni dug koji se akumulirao u ovom periodu.

– Otpis ovih dugovanja se može u neku ruku smatrati kao i pomoć mladima koji izvoze svoju pamet, a ostaju u BiH, a sigurno da se treba otvoriti rasprava o poreznim olakšicama prilikom naplate ovog poreza u budućnosti – ističe Čengić.

Porezna uprava FBiH je identifikovala oko 800 građana koji su imali primanja u iznosu višem od 10.000 KM godišnje, odnosno u zbiru više od 30.000.000 KM za taj navedeni period. Međutim, taj porezni dug se morao identifikovati za sve građane bez obzira na visinu godišnjih prihoda, a uzimajući u obzir da to nije učinjeno stvorena je nejednakost pred zakonom između građana na osnovu visine primanja – stoji u saopćenju.

Navodi se da je jedan od problema svakako i različita naplata ovog poreza u različitosti u kojem kantonu porezni dužnik živi.

Čengić smatra da se ovim zakonom pomaže građanima i Poreznoj upravi FBiH – građanima jer su otpisana dugovanja koja nisu ni mogli prijaviti, a Poreznoj upravi jer će moći u skladu sa zakonom otpisati dugovanja i napraviti evidenciju i na odgovarajućim obrascima vršiti naplatu poreza.

Fena/IlijasNet

Autor članka je Redakcija sa 270 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.