BiH u rangu s Afrikom prema broju nevakcinisane djece

Info: Aktivni članci 541, Arhivirani članci 3594

Bosna i Hercegovina našla se u društvu srednjoafričkih država kad je riječ o broju vakcinacija djece. Prema posljednim podacima Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), od dječijih bolesti nije vakcinisano skoro tri hiljade mališana u BiH, što je u rangu s “boljim” prosjekom srednjoafričkih država i daleko najlošijim rezultatima u regiji Balkana.

Stručnjaci navode da je do ovako poražavajućih rezultata došlo zbog različitih dezinformacija o vakcinama koje se mogu čuti u javnosti te da su zbog toga roditelji u dilemi da li vakcinisati djecu ili ne.

Ovo pozicioniranje napravljeno je s obzirom na broj stanovnika i udio nevakcinisane djece u zemlji s vakcinom DTP1, koja uklanja opasnosti od obolijevanja od difterije, tetanusa i dječije paralize.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pojašnjavaju da višegodišnji pad pokrivenosti vakcinama iz obavezenog programa predstavlja ozbiljnu prijetnju za ponovno javljanje vakcinopreventabilnih bolesti.

Od 18 dostupnih vakcina, u Federaciji se koristi 10, koje štite od deset veoma ozbiljnih zaraznih bolesti. U 2018. godini, drugom i trećom dozom vakcinisano je 2.734 djece starijih dobnih grupa. Cijepni obuhvat u primarnom cijepljenju s tri doze vakcine protiv difterije, tetanusa, pertusisa i polimijelitisa (DTP-IPV) iznosio je 72,8 posto. Najniži obuhvati ovom vakcinom zabilježeni su u Sarajevskom i Zapadnohercegovačkom kantonu – pojašnjavaju iz Zavoda.

Pedijatrica Gordana Vuković ističe da je sramotno da smo u rangu s afričkim državama te da je situacija bila malo bolja tokom 2019. godine.

Samo je odjednom nastala fama da vakcine štete djeci. Kad su se pojavile morbile, onda je najednom bila navala. Žao mi je što se dešava da nekad nema dovoljno vakcina. Nedavno nije bilo hepatitisa i pentakcina, sada su stigle, ali se to ne bi smjelo dešavati – kaže Vuković te dodaje da mnogi daju sebi za pravo da pričaju o ovoj temi.

Prema posljednim podacima, u Sloveniji je bilo manje od hiljadu nevakcinisane djece. Žalosno je da smo, prema tom neslavnom broju, stigli u grupu u kojoj se nalaze i Mauritanija, Mali i Senegal na zapadu Afrike te Benin i Kamerun u centralnom dijelu ovog kontinenta, prenosi Avaz.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.