Predstavljamo Vam
Ispod su neki od linkova koji predstavljaju Ilijaš

Bijambare

Područje Bijambara, koje obuhvata 370 ha, nedavno je zakonom proglašeno zaštićenim područjem pete kategorije („zaštićeni pejzaž“). Tradicionalno se smatra jako vrijednim zbog svoje prirodne ljepote i bogatstva.

Zaštićeno područje nalazi se na sjeveroistočnim padinama Kantona Sarajevo, u blizini Nišićke visoravni. Dobar pristup ovom području, zbog pogodnog položaja blizu magistralne ceste Sarajevo-Tuzla, čini ga još privlačnijim za turiste.

Na prosječnoj nadmorskoj visini od 950 m nalazi se gusta zimzelena šuma sa različitim vrstama borova, koja obiluje svježim zrakom. Tu su također i predivni pašnjaci kojima protiču dva potoka i pritom stvaraju mala jezerca koja poniru pod zemlju, u stjenovitu podlogu sačinjenu od karstificiranog krečnjaka.

Obzirom da se nalazi u kraškoj regiji, ovo područje je bogato kraškim pojavama kao što su kraški ponori, vrtače, i što je najvažnije, 6 poznatih pećina. Zaštićeno područje je privlačno za sve one koji se bave speleologijom, šetanjem u prirodi, biciklizmom, jahanjem konja, planinarenjem, alpinizmon, pecanjem, lovom, skijanjem, prikupljanjem trava i gljiva itd.

Najveću atrakciju ovog područja zasigurno predstavlja pristup pećinama koje su lijepo grupirane. U tri horizonta nalazi se pet pećina koje imaju svoje ime i koje su poznatije, ali tu je također i jedna pećina bez imena koja je vjerovatno još nedovoljno istražena. Najveća pećina zove se Glavna bijambarska pećina ili Srednja bijambarska pećina ili jednostavno Bijambare.

Glavna pećina je dosta velika, i njena dužina iznosi 420 m (duž glavne staze, bez sporednih staza), sa 4 velika hodnika čiji prečnik doseže i do 60 m, a koji su visoki i preko 30 m. Jedan od hodnika (zadnji), se zbog svoje impresivne veličine najčešće naziva “koncertna dvorana“. Pećina je bogata oblicima pećinskog nakita kao što su stalaktiti, stalagmiti, draperije, bigrene kade, stubovi i slično. Trenutno je nastanjena kolonijom šišmiša i cvrčaka, a moguće je naći i druge stanovnike.

Nakon kratkih istraživanja 1967. godine, u Gornjoj bijambarskoj pećini pronađen je alat za obrađivanje kamena, ostatak pećinskog čovjeka. Najvjerovatnije da se još ovog alata može iskopati. Kosturi starih medvjeda, jelena i drugih životinja su također otkriveni u nekim od pećina.

Relativna blizina glavnih administrativnih, industrijskih i turističkih centara i planiranog Evropskog autoputa (korridor Vc), turistička tradicija i prirodna ljepota, čine ovu lokaciju posebno interesantnom za sve posjetioce, od djece školskog uzrasta do građana u potrazi za rekreacijom, od stranih turista pa do istraživača iz različitih oblasti nauke

Prijavi Članak

Ukoliko smatrate da sadržaj koji se nalazi u članku nije trebao i ne smije biti objavljen molimo vas da to prijavite i navedete vaše razloge. U interesu nam je da su sve objavljene informacije tačne. Molimo vas da nam ako imate dodatnih informacija vezano za ovaj članak iste pošaljete putem ove forme. Hvala vam, Redakcija Ilijas.net Portala