Biro Rada Visoko: Nove metode rada sa korisnicima usluga *Arhiva

Nekategorisano

Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona – Biro Visoko, priprema tehničke uvjete za uvođenje novih metoda rada sa korisnicima usluga, nezaposlenim osobama i poslodavcima, au cilju unapređenja funkcije savjetovanja nezaposlenih osoba i posredovanja u zapošljavanju.

Ovih dana je pušten u rad šalter Biroa na kom će nezaposlene osobe vršiti redovno javljanje. Šaltersko poslovanje je uslov za razvoj i primjenu novih metoda rada, jer se njime odvaja brza administracija od savjetodavnog rada. Prvi efekti šalterskog poslovanja se već osjete. Nezaposlene osobe koje dolaze samo na redovno javljanje dobiju brzu uslugu jer ne moraju čekati u redu, dok su s druge strane savjetodavci rasterećeni ovog dijela posla u mogućnosti odvojiti više vremena za savjetodavni rad i osobe koje se prvi put prijavljuju na evidenciju nezaposlenih.

Također, planirane su i promjene u organizaciji rada Biroa u smislu razdvajanja poslova brze administracije, rada sa nezaposlenim osobama i rada sa poslodavcima. Istovremeno se u saradnji sa njemačkom konsultantskom kompanijom GOPA, sa kojom Služba ima zaključen Memorandum o saradnji, provodi edukacija savjetodavaca i evidentičara, kako bi se osposobili za promjene u organizaciji i primjenu novih metoda rada.

Na evidenciji Biroa Visoko trenutno se nalazi oko 6500 nezaposlenih osoba. Trijaža na stvarno nezaposlene tj. aktivne tražioce posla i osobe koje su na evidneciji radi ostvarivanja nekih drugih prava po osnovu nezaposlenost je prioritetna aktivnost kojom se bavimo već izvjesno vrijeme, međutim nedostatak tehničkih uslova itekako usporava ovaj zahtjevan i dugotrajan proces. Ažuriranje podataka i razvrstavanje nezaposlenih osoba na aktivne i pasivne tražioce posla je osnovni preduslov za unapređenje funkcije posredovanja u zapošljavanju, stoga ovoj aktivnosti dajemo prioritet nad ostalima. Svakako treba istaći da uspješno posredovanje zavisi i od faktorana strani poslodavaca, a tiču se uslova rada koje nude radnicima.

Nastojimo u postojećim zakonskim okvirima i uslovima tržišta rada unaprijediti rad Biroa, što jeste teško, ali nije nemoguće ukoliko imamo barem tehničke uslove. S druge strane, na ovaj način se pripremamo za nadolazeće reforme u oblasti zapošljavanja.

Biro rada Visoko
Izvor: visoko.co.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.