Biro Rada Visoko: Nove metode rada sa korisnicima usluga *Arhiva

Obavještenja

Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona – Biro Visoko, priprema tehničke uvjete za uvođenje novih metoda rada sa korisnicima usluga, nezaposlenim osobama i poslodavcima, au cilju unapređenja funkcije savjetovanja nezaposlenih osoba i posredovanja u zapošljavanju.

Ovih dana je pušten u rad šalter Biroa na kom će nezaposlene osobe vršiti redovno javljanje. Šaltersko poslovanje je uslov za razvoj i primjenu novih metoda rada, jer se njime odvaja brza administracija od savjetodavnog rada. Prvi efekti šalterskog poslovanja se već osjete. Nezaposlene osobe koje dolaze samo na redovno javljanje dobiju brzu uslugu jer ne moraju čekati u redu, dok su s druge strane savjetodavci rasterećeni ovog dijela posla u mogućnosti odvojiti više vremena za savjetodavni rad i osobe koje se prvi put prijavljuju na evidenciju nezaposlenih.

Također, planirane su i promjene u organizaciji rada Biroa u smislu razdvajanja poslova brze administracije, rada sa nezaposlenim osobama i rada sa poslodavcima. Istovremeno se u saradnji sa njemačkom konsultantskom kompanijom GOPA, sa kojom Služba ima zaključen Memorandum o saradnji, provodi edukacija savjetodavaca i evidentičara, kako bi se osposobili za promjene u organizaciji i primjenu novih metoda rada.

Na evidenciji Biroa Visoko trenutno se nalazi oko 6500 nezaposlenih osoba. Trijaža na stvarno nezaposlene tj. aktivne tražioce posla i osobe koje su na evidneciji radi ostvarivanja nekih drugih prava po osnovu nezaposlenost je prioritetna aktivnost kojom se bavimo već izvjesno vrijeme, međutim nedostatak tehničkih uslova itekako usporava ovaj zahtjevan i dugotrajan proces. Ažuriranje podataka i razvrstavanje nezaposlenih osoba na aktivne i pasivne tražioce posla je osnovni preduslov za unapređenje funkcije posredovanja u zapošljavanju, stoga ovoj aktivnosti dajemo prioritet nad ostalima. Svakako treba istaći da uspješno posredovanje zavisi i od faktorana strani poslodavaca, a tiču se uslova rada koje nude radnicima.

Nastojimo u postojećim zakonskim okvirima i uslovima tržišta rada unaprijediti rad Biroa, što jeste teško, ali nije nemoguće ukoliko imamo barem tehničke uslove. S druge strane, na ovaj način se pripremamo za nadolazeće reforme u oblasti zapošljavanja.

Biro rada Visoko
Izvor: visoko.co.ba

Autor članka je Redakcija sa 256 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.