Blizu 700 migranata iz Vučjaka autobusima stiglo u Ušivak kod Sarajeva *Arhiva

Info: Aktivni članci 515, Arhivirani članci 3594

Blizu 700 migranata večeras je sa autobusima iz Vučjaka kod Bihaća deportovano u Ušivak u Hadžićima gdje je planirano da borave tokom zime do osposobljavanja kasarne u Blažuju.

Kolona autobusa s migrantima je krenula iz Vučjaka, preko Bosankog Petrovca, Ključa, Mrkonjić Grada, Jaca, Donjeg Vakufa, Viteza, nakon čega su autoputem A1 Zenica – Sarajevo doputovali do Jošanice, a onda i do Hadžića.

Mjesecima je nekoliko stotina migranata živjelo u nehumanim uslovima improvizovanog kampa Vučjak, nakon što su zvaničnici Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća odlučili sa izmjestiti migrante sa gradskih ulica.

Plan izmještanja migranata s Vučjaka i zatvaranja divljeg migrantskog kampa trajao je duži period, a nailazio je na različite opstrukcije. No, posljednjim dogovorom minista sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića dogovoreno je da početkom ove sedmice krene akcija izmještanja 350 osoba.

Iako je deportacija bila zakazana za ponedjeljak, odgođena je za dan poslije. Tako je danas, oko 12 sati, sedam autobusa u pratnji policije stiglo u kamp Vučjak.

Za postupak izmještanja angažirano je više od 100 policijskih službenika, medicinski timovi Doma zdravlja Bihać, Federalni Crveni križ i gradske organizacije Crvenog križa kao i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Izmještanju ovih ljudi u Sarajevu prethodili su zdravstveni pregledi i podjela prehrambenih obroka. Možemo konstatovati da je zdravstvena situacija prilično dobra, s obzirom da je evidentirano nekoliko slučajeva scabiesa (šuge) i prehlade. Najvažnije je istaći da sve protiče prema planu, bez ijednog incidenta”, rekla je ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK-a i članica Operativne grupe Nermina Ćemalović uoči polaska migranata.

Poslije višesatne vožnje, duge skoro 350 kilometara, sedam autobusa sa migrantima je stiglo u Ušivak na području Općine Hadžići nedaleko od Sarajeva. Dio migranata će samo privremeno boraviti u Ušivku s obzirom da će za nekoliko dana u funkciji biti i kasarna u Blažuju.

Ovim potezom skinut je dio tereta sa Unsko-sanskog kantona koji je najviše osjetio pritisak i borbu sa migrantskom krizom. Sada će se vlasti u Kantonu Sarajevo morati baviti osiguranjem bezbjednosti građana, ali i migranata te im osigurati hranu, odjeću i smještaj dostojan čovjeka kakav nisu imali na Vučjaku.

Trenutno su u BiH migranti smješteni u nekoliko prihvatnih centara poput onih u Miralu i Biri na području USK, zatim u Salakovcu na području HNK, te Ušivku u Kantonu Sarajevo.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.