Bolesti koje mogu prenositi komarci *Arhiva

Info: Aktivni članci 339, Arhivirani članci 4695

Osim što su izrazito dosadni i to posebno noću, komarci su neugodni jer mogu prenositi razne bolesti, a najpoznatije i najopasnije su svakako dengue groznica, Chikungunye te groznica Zapadnog Nila.

Sporadični autohtoni slučajevi ili manja grupiranja oboljelih od dengue groznice povremeno se javljaju u Evropi nakon što se Dengue virus unio putem viremičnih bolesnika u zemlje gdje su se udomaćili tigrasti komarci. Uz pojavu zaraženih osoba i prisutnost tigrastih komaraca, kao i povoljnih vremenskih uvjeta visoke aktivnosti tigrastog komarca, moguća je pojava oboljelih osoba.

Većina zaraženih osoba jest asimptomatska ili se manifestira simptomima blaže bolesti praćene temperaturom. Simptomi uključuju nagli nastanak temperature u trajanju prosječno 2-7 dana, praćene jakom glavoboljom, bolovima iza očiju, bolovima u zglobovima i osipom. Najteži slučajevi oboljenja koji se mogu komplicirati i smrću razvijaju se u manje od 5% slučajeva.

Rizik pojave oboljelih osoba od Chikungunye kao i mogućnost širenja bolesti, identificirana je u Evropi 2007. godine u Italiji. Od tada se u doba sezone aktivnosti tigrastih komaraca pojavljuju oboljeli u desetak evropskih zemalja; od kojih je 41% prijavljenih oboljelih osoba steklo infekciju u inozemstvu u zemljama gdje je Chikungunya virusna infekcija široko udomaćena. Većinu ostalih zaraženih osoba čine osobe koje se nisu zarazile na putovanju, nego su rezultat lokalnog širenja bolesti.

Kod oboljelih osoba javlja se visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i jaki bolovi u zglobovima najčešće ekstremiteta. Gotovo polovina zaraženih razvija osip (makulo-papularni), oboljela djeca imaju izraženiju kliničku sliku osipa sa mogućom pojavom krvarenja iz desni i petehija po koži. Na bolest je potrebno pomisliti pri pojavi prethodno navedenih simptoma u doba sezonske aktivnosti tigrastog komarca.

Od 2010. pa do danas svake godine bilježe se slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila, a neke godine poput 2012-2013 i 2018. karakterizirane su velikim brojem prijavljenih oboljelih osoba. Većina je osoba zaraženih virusom Zapadnog Nila asimptomatska; u otprilike 20-40% zaraženih osoba javljaju se simptomi bolesti nalik gripi. U pojedinih zaraženih osoba razvija se groznica Zapadnog Nila i encefalitis Zapadnog Nila (<1% zaraženih osoba) s kliničkom slikom zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava odnosno simptomima upale mozga i moždanih ovojnica kao i akutne mlohave kljenuti.

Prema izvješću ECDC-a u od početka sezone u 2019. godini do 13. juna nije prijavljen niti jedan slučaj pojave oboljenja od groznice Zapadnog Nila u ljudi i životnija u zemljama EU i zemljama u okruženju.

Prevencija
Što se tiče prevencije jeste da niti za jednu od navedenih bolesti ne postoji dostupno cjepivo, ali niti specifično liječenje. Stoga je jedini način na koji se može prevenirati da se prilikom boravka na otvorenom u doba visoke aktivnosti komaraca koji mogu prenijeti gore spomenute bolesti nosi odjeća koja prekriva većinu tijela. Preporučuje se također korištenje sredstva za odbijanje insekata (repelenata) sukladno uputama proizvođača na dijelove tijela nepokrivene odjećom. Osim osobnih zaštitnih mjera, potrebno je provesti mjere u okolišu – uništiti sva legla komaraca u neposrednoj blizini koje čovjek sam generira ostavljajući razne posude na svom prozoru, balkonu, vrtu ispunjene vodom iz kojih izlijeću hilade komaraca.

Svaku prijavu oboljenja potrebno je detaljno epidemiološki istražiti i poduzeti adekvatne mjere sprečavanja širenja bolesti kako bi se spriječila moguća pojava sekundarnih slučajeva.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.