Borci pred Parlamentom ostaju do usvajanja zakona *Arhiva

Info: Aktivni članci 553, Arhivirani članci 4683

Putem društvenih mreža ovih dana najavljivano da će kamp u Alipašinoj ulici biti premješten ako bude potrebe.

Veliki broj demobilisanih boraca s područja cijele Federacije BiH danas će u pet do 12 doći pred zgradu Parlamenta FBiH, gdje će, kako su najavili, ostati dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi.

Borci su ovih dana putem društvenih mreža pozivani da budu spremni i na višednevni boravak pred Parlamentom. Uz to, moguće je i da borački kamp iz Alipašine ulice, u kojoj je sjedište Vlade, bude premješten na Skenderiju, pred zgradu Parlamenta.

Nekoliko njih i jučer je došlo pred Parlament da provjere hoće li do danas biti zakazane sjednice oba doma, ali opet nisu razgovarali ni sa kim iz rukovodstva.

– Bili smo samo sa savjetnikom Edina Mušića (predsjedavajućeg Predstavničkog doma, iz SDA, op. a.), a bolje bi bilo da nismo. Pokušao nas je ubijediti da nam je dobro i da smo mi krivi što je zakon propao – rekao je Nazil Velić, jedan od boraca iz kampa u Sarajevu.

Dodao je da su jučer od podneva počeli pozivati borce na protest pred Parlamentom. Nije mogao reći koliko će ih doći.

– Ostat ćemo dok ne budu usvojeni naši zahtjevi – dodao je Velić.

Borci traže borački dodatak, objavu registra branilaca i ukidanje finansiranja boračkih udruženja. Oni su zatražili da do danas budu zakazane sjednice oba doma Parlamenta s ovim zakonom na dnevnom redu.

– Ispade da smo se trebali postaviti pod haubice da bi moje dijete i žena imali nešto. Krivi smo što smo ostali živi – rekao nam je borac Hasib Delić.

Prema nezvaničnim informacijama, prema Sarajevu se uputilo pet autobusa s borcima i trenutno prelaze preko Karaule.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.