Bosanska kuća Birmingham-Trening o mentalnom zdravlju sa reiki terapijama

Aktivni članci 733 od 756, Arhivirani članci 2689 od 2704

U sklopu suradnje sa organizacijama Families for Life i Healing Hands Network, Bosnia UK Network je organizovao trening sa reiki terapijama. Families for Life je neovisna i povjerljiva usluga savjetovanja i podrške usmjerena na porodice ili osobe koje pate od trauma. Njen osnivač i psiholog, Nicola Beyahia, je u prostorijama Bosanske kuće, održala trening o mentalnom zdravlju našim članovima iz Birmingama i Koventrija fokusirajući se na posttraumatski stres i traumu.

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnog poremećaja. Ono je definisano kao stanje blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoj potencijal, nosi se sa svakodnevnim stresom života, da može produktivno raditi i u mogućnosti je da doprinosi svojoj zajednici.

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) može se pojaviti nakon traumatičnog događaja. Obilježavaju ga simptomi ponovnog proživljavanja traume (u obliku noćnih mora, prisjećanja na traumatični događaj i uznemirujućih misli), izbjegavanja svega što podsjeća na traumatični događaj, negativnih promjena misli i raspoloženja te simptomi pretjerane pobuđenosti (osjećaj kao da si na rubu, poteškoće sa spavanjem i koncentriranjem, razdražljivost i osjećaj ljutnje).”, rekla je gospođa Beyahia.

5dcebeb008531

Govorila je o stresu, napetosti, kompleksnim traumama, kako utiču na život pojedinaca i kako se nositi sa tim. Radilo se o interaktivnom druženju, sa dosta pitanja i primjera, gdje su svi bili jako zainteresovani da čuju o simptomima i liječenju trauma. Općepoznato je da su članovi bh. zajednice u Velikoj Britaniji prošli kroz pakao rata, te nije tajna da još mnogi pate od poslijeratnog sindroma i noćnih mora.

U međuvremenu, u drugom dijelu Bosanske kuće, Jayne iz humanitarne organizacije Healing Hands Network je prisutnima pružala usluge Reiki terapija. Svoje vrijeme i snagu je uložila u to da se pripadnici bh. zajednice opuste, uživaju i lijepo osjećaju. Poslije toga su svi imali priliku uživati u toplom ručku i specijalitetima sa naših prostora.

Bosnia UK Network

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.