Bosanski Dubrovnik snimljen dronom *Arhiva

Ilijaš

Pred vama se nalazi fotografija starobosanskog Dubrovnika koji se nalazi u ilijaškoj općini, snimljena dronom (ne znamo, nažalost, ko je autor), a na istoj fotografiji, samo radi ilustracije, ucrtane su konture građevine kako se vjeruje da je nekada bila.

Obnova
– Zapazit ćete obnovljenu istočnu kulu desno, južnu kulu i prostoriju do nje – prema dolje, naspram nje je sjeverna kula, a dalje prema lijevo (zapadu) je na vrhu glavna odbrambena kula i na kraju dvor. Dakle to je 5-6 fascinantnih arhitektonskih objekata, od kojih su vjerujemo i drugi (kao što nam to svjedoči istočna kula) bili predivni reprezentanti srednjovjekovnih graditeljskih vještina na ovim prostorima, objašnjava Perica Mijatović, jedan od zaljubljenika u ovu bh. baštinu, za Oslobođenje koje od samog početka prati nastojanje ovih zaljubljenika i lokalne zajednice u Ilijašu, a koji nam uvijek pošalje nove vijesti o tom nacionalnom spomeniku BiH.

Dimenzije istočne kule do dvora: 72,5 metara (dužina gornjeg grada) i 17,5 m širina u dijelu gdje je smješten dvor. Ovoj dimenziji se dodaje predvorje s bedemskim zidom i kapijom dužine još 28 metara, pa je tako ukupna dužina gornjeg grada s predvorjem 100,5 metara. Na ovu cjelinu se nastavlja donji grad pa ispod njega i varoš, ali i urbanizirane jedinice Grad i Podgrad, objašnjava Mijatović, od kojeg saznajemo da se intenzivno razmišlja o tome da se njihov dosadašnji oblik organiziranja u vidu Koordinacijskog vijeća udruga, nastalog iz Grupe zavičajnih entuzijasta i zainteresiranih udruga i neformalnih grupa, pretoči u nešto funkcionalnije.

Brojni prijatelji
– Bila bi to ili udruga po principima organiziranja nalik na Društvo prijatelja dubrovačkih starina ili fondacija koja bi osigurala veću mobilnost i operativnost svih zainteresiranih subjekata i pojedinaca, govori nam Mijatović, napominjući da je to i stav Joze Jozića i Almira Halilovića, očekujući da će i u budućim njihovim aktivnostima, neovisno o njihovoj formi, biti i brojni prijatelji bosanskog Dubrovnika.

Izvor: Oslobođenje

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.