Bosanski Dubrovnik snimljen dronom *Arhiva

Ilijaš

Pred vama se nalazi fotografija starobosanskog Dubrovnika koji se nalazi u ilijaškoj općini, snimljena dronom (ne znamo, nažalost, ko je autor), a na istoj fotografiji, samo radi ilustracije, ucrtane su konture građevine kako se vjeruje da je nekada bila.

Obnova
– Zapazit ćete obnovljenu istočnu kulu desno, južnu kulu i prostoriju do nje – prema dolje, naspram nje je sjeverna kula, a dalje prema lijevo (zapadu) je na vrhu glavna odbrambena kula i na kraju dvor. Dakle to je 5-6 fascinantnih arhitektonskih objekata, od kojih su vjerujemo i drugi (kao što nam to svjedoči istočna kula) bili predivni reprezentanti srednjovjekovnih graditeljskih vještina na ovim prostorima, objašnjava Perica Mijatović, jedan od zaljubljenika u ovu bh. baštinu, za Oslobođenje koje od samog početka prati nastojanje ovih zaljubljenika i lokalne zajednice u Ilijašu, a koji nam uvijek pošalje nove vijesti o tom nacionalnom spomeniku BiH.

Dimenzije istočne kule do dvora: 72,5 metara (dužina gornjeg grada) i 17,5 m širina u dijelu gdje je smješten dvor. Ovoj dimenziji se dodaje predvorje s bedemskim zidom i kapijom dužine još 28 metara, pa je tako ukupna dužina gornjeg grada s predvorjem 100,5 metara. Na ovu cjelinu se nastavlja donji grad pa ispod njega i varoš, ali i urbanizirane jedinice Grad i Podgrad, objašnjava Mijatović, od kojeg saznajemo da se intenzivno razmišlja o tome da se njihov dosadašnji oblik organiziranja u vidu Koordinacijskog vijeća udruga, nastalog iz Grupe zavičajnih entuzijasta i zainteresiranih udruga i neformalnih grupa, pretoči u nešto funkcionalnije.

Brojni prijatelji
– Bila bi to ili udruga po principima organiziranja nalik na Društvo prijatelja dubrovačkih starina ili fondacija koja bi osigurala veću mobilnost i operativnost svih zainteresiranih subjekata i pojedinaca, govori nam Mijatović, napominjući da je to i stav Joze Jozića i Almira Halilovića, očekujući da će i u budućim njihovim aktivnostima, neovisno o njihovoj formi, biti i brojni prijatelji bosanskog Dubrovnika.

Izvor: Oslobođenje

TAGOVI:
Autor članka je Redakcija sa 129 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.