Bosanskohercegovačka dijaspora: Niko iz Bosne i Hercegovine nije protjeran da bi bio iseljenik!

BiHZanimljivosti

Od kada je Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u aprilu 2017. godine usvojilo “Politiku odnosa s iseljeništvom” intenzivno se u svakodnevnoj zvaničnoj komunikaciji pokušava umjesto riječi DIJASPORA nametnuti riječ ISELJENIŠTVO. Bošnjački ministri su na to pristali jer im je sugerisano da taj dokument neće biti usvojen s nazivom “Politika odnosa s dijasporom”. Inače, da taj dokument nije usvojen, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine vjerovatno samo mjesec dana kasnije, ne bi dobilo donaciju švicarske vlade (Projekat Dijaspora za razvoj) u iznosu od 10,5 miliona KM.

Naravno da su nametanjem riječi ISELJENIŠTVO više nego su zadovoljni oni koji su vršili etničko čišćenje, prekrajali demografsku strukturu BiH jer su na taj način oprali savjest i postali “nevini”. Po njima ljudi iz BiH su se ko biva sami iselili, nisu prognani-protjerani, nije bilo etničkog čišćenja, Hag je bez veze donosio sudske odluke itd. S druge strane bošnjački političari mogu zadovoljno “trljati ruke” dobili su fond od 10,5 miliona KM, od kojeg naravno ni bh. dijaspora odnosno “iseljenici” neće imati ama baš nikakve koristi!

Kakva je razlika između pojmova dijaspora i iseljenici!

Pojam dijaspore: riječ dijaspora (grčki διασπορά, rasipanje ili sijanje sjemena je naziv za osobe ili za dio jednog naroda koji je bio prisiljen napustiti domovinu, bivajući tako raseljen širom svijeta. Mnogi narodi svijeta imaju svoju dijasporu, pa tako i Bosna i Hercegovina.

Naime, dijaspora je međunarodno priznati status pripadnika nekog naroda izvan svoje matične države, odnosno sa stalnim boravištem u drugoj državi.

Iseljeništvo nema međunarodno priznat status. Iseljeništvo/useljeništvo su osobe spremne za integraciju i asimilaciju u države gdje su dobrovoljno doselili.

Ponavljam radi jasnoće, ako Bosna i Hercegovina smatra Bosance i Hercegovce u dijaspori iseljenicima, time ona gubi pravo na Bosance i Hercegovce u dijaspori i prepušta ih integraciji i asimilaciji države, gdje bosanskohercegovački “iseljenici” žive.

Sudeći prema odnosu vlasti Bosne i Hercegovine spram zahtjeva njene dijaspore njima je mnogo lakše uzeti fondove, a dijasporu preimenovati u iseljeništvo i tim potezom (ne)riješiti sve zahtjeve bosanskohercegovačke dijaspore.

 Zahtjevi dijasporehttp://bhdinfodesk.com/2018/01/08/zasto-bh-vlasti-ne-rjesavaju-zahtjeve-svoje-dijaspore-dok-drzavu-vode-cimbenici-koji-su-za-sitne-pare-kupili-fakultetsko-magistarsko-pa-cak-i-doktorsko-zvanje-tesko-je-ocekivati-bolje-dane/

Pripremio BHDINFODESK: Namik Alimajstorović – Prvi predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH

Autor članka je Redakcija sa 271 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.