Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) u Njujorku objavljuje datume za 2019. godinu i konkurs za prijavu filmova *Arhiva

Info: Aktivni članci 534, Arhivirani članci 4439

Šesnaestogodišnji Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) održati će se u Njujorku od srijede, 10. aprila, do subote, 13. aprila 2019. godine!

BHFF promoviše raznolikost Bosne i Hercegovine u SAD-u, služi kao čvrsta veza između bh. dijaspore u Njujorku i njene domovine, te predstavlja bosansku kulturu široj njujorškoj publici. Od skromnog začetka prije šesmaest godina, festival je prerastao u svojstven njujorški fenomen kojeg uvažuju filmski stvaralaci, producentske kuće, i opšta filmska zajednica. Pored takmičaskih i specijalnih programa koji skupa prikazuju oko 15 filmova godišnje, BHFF također priređuje interaktivne, kolaborativne događaje koje služe kao platforma za bitne dijaloge između gostiju, većinom filmski stvaralaci sa Balkana, i mnogobrojne njujorške publike.

Zvanični konkurs za prijavu filmova za BHFF je otvoren do 1. februara 2019. godine. Filmski odbor BHFF-a će birati filmove u nekoliko kategorija, kao što su dokumentarni, igrani, kratki i animirani. Festival namjerava predstaviti filmove bh. reditelja, bh. produkcije i koprodukcije, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine.

Među nagrađenim filmovima tokom festivala u 2018. godini su najbolji igrani film Žaba, režisera Elmira Jukića i prducenta Ademira Kenovića u kojem je nagradu žirija za najbolju glumu u ulozi Zeke odnio Emir Hadžihafizbegović. Aleksandra Odić je dobila nagradu žirija za najbolji kratki film Kineski zid, dok je nagradu za najbolji dokumentarni film u izboru žirija dodjeljen Samiri Kameli i Sajri Subačić za film Biti daleko. Film Alena Drljevića Muškarci ne plaču odnio je nagradu publike za najbolji film BHFF-a 2018.

Festival je u proteklih petnaest godina posjetio širok dijapazon gostiju i učesnika, od proslavljenih filmskih stvaralaca do novih mladih režisera.

BHFF je projekat neprofitne organizacije koji u potpunosti vode volonteri. Prijave za festival u 2019. godini će se primati do 1. februara.  Više informacija o pravilima prijave, kao i formular za prijavu možete naći na: https://www.bhffnyc.org/?mc_cid=6730ddce7a&mc_eid=03d0dc8ce5

BHDINFODESK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.