Bosna i Hercegovina 5. decembra preuzima kontrolu nad cijelim svojim nebom *Arhiva

Info: Aktivni članci 490, Arhivirani članci 3594

Bosna i Hercegovina će u noći sa 4. na 5. decembar 2019. prvi put nakon 1992. godine preuzeti kontrolu zračnog saobraćaja u svom cjelokupnom zračnom prostoru.

Kako je za Klix.ba rečeno iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), bit će to otvaranje jednog važnog poglavlja u historiji civilnog zrakoplovstva Bosne i Hercegovine.

Naime, tim događajem u potpunosti će biti realizirana Faza II Strategije razvoja sistema za upravljanje zračnim saobraćajem u Bosni i Hercegovini (ATM Strategija BiH). Bio je to put pun izazova, prepreka i teških odluka, ali ujedno i put koji je profilirao BHANSA-u kao važnog i ravnopravnog partnera drugim pružateljima usluga u zračnoj plovidbi u Evropi, što je za ovako mladu kompaniju ogromno ostvarenje“, rečeno je iz BHANSA-e.

Podsjetimo, BiH od 2014. godine preuzima odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi svojim nebom. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su susjedi nastavili nadgledati saobraćaj iznad 10.000 metara i time ubirati prihode.

Zračni saobraćaj bh. nebom u brojevima
U 2017. je ostvaren rast zračnog prometa od 17 posto u odnosu na 2016. godinu, a 2018. godine u odnosu na 2017. godinu od 10 posto. U prvih 6 mjeseci 2019. godine zabilježeno je 13 posto povećanja u odnosu na isti period 2018. godine.

Planirani prihodi BHANSA-e za 2020. godinu iznose oko 72,5 miliona KM, dok su isti u 2015. godini iznosili 36,2 miliona KM, što predstavlja povećanje više od 100% u proteklih 5 godina.

Rast prihoda
Preuzimanjem odgovornosti pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine očekuje se povećanje prihoda BHANSA-e u 2020. godini u odnosu na plan za 2019. godinu za približno 20 posto, odnosno oko 10.000.000 KM.

“Temeljem dobrog poslovanja BHANSA u proteklih nekoliko godina konstantno ostvaruje povećanje prihoda. Planirani prihodi BHANSA-e za 2020. godinu iznose oko 72,5 miliona KM dok su isti u 2015. godini iznosili 36,2 miliona KM, što predstavlja povećanje od preko 100 posto u proteklih 5 godina”, objašnjavaju iz Agencije.

Šta je učinjeno
Kako je rečeno iz BHANSA-e, Izvršene su opsežne pripreme za realizaciju faze II Strategije razvoja sistema za upravljanje zračnim prometom u Bosni i Hercegovini (ATM Strategija BiH), odnosno preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga kontrole zračnog prostora u cjelokupnom zračnom prostoru BiH.

U završnoj fazi je realizacija projekta školovanja kontrolora zračnog saobraćaja za ukupno 69 kandidata. Pored toga, izvršena je nabavka i puštanje u operativni rad opreme neophodne za realizaciju faze II (oprema za obradu podataka, govorne komunikacije i radio uređaji).

“Učinjeni strateški koraci uključuju cijeli niz značajnih ostvarenja od kojih ističemo: Centar oblasne kontrole leta – Operativna jedinica ATCU II Banja Luka počeo je raditi 2. februara 2017. godine”, kažu iz BHANSA-e.

U dva navrata BHANSA je dobila prestižne nagrade Evropske komisije, koje se dodjeljuju jednom godišnje za projekte uspostave slobodnog planiranja letenja bez ruta (SEAFRA 2017. i SECSIFRA 2018. godine) kojima je uspostavljeno najveće takvo područje u Evropi i koje obuhvata zračni prostor Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Kao rezultat uspostave SEAFRA i SECSIFRA kompanije koje koriste naše usluge dobile su kraće letove i manji utrošak goriva, dok je istovremeno smanjena emisija stakleničkih plinova i ostvaren pozitivan utjecaj na okoliš.

izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.