Bosnia UK Network: Naša djeca – naša najveća pokretačka snaga

Upravo na Danu Škola, naša djeca polako otkrivaju svoje talente u slikanju, književnosti, muzici I sportu. Ovog dana, svoju kreativnost pokazali su mnogi, no ovom prilikom izdvojit ćemo AmiluDergić, DženituSalkić, Melinu Saračević Hujić i Ćazima Bolića.

Aktivni članci 846 od 869, Arhivirani članci 2404 od 2419

Učenici bosanskohercegovačkih dopunskih škola nisu samo učenici, oni su djeca sa dva identiteta; bosanskohercegovačkim i britanskim. Druga su generacija bosanaca i hercegovacarođenih na Ostrvu od roditelja koji su spletom okolnosti tokom rata devedesetih godina u Bosni I Hercegovini, došli u Veliku Britaniju u potrazi za spasom i boljim životom.
U sklopu bh.dopunske nastave uče kako očuvati maternji jezik I kulturu njihovih predaka.Čudna je duša ta naše djece.Toliko krhka, a toliko snažna.Zaplaču nad sitnicom, ali snažni da izdrže sve nevolje koje ih snađu. Sa tim duhom I snagom pojavili su se I dokazali na Danu Škola u Derbiju. Od malena uče da budu odgovorni pojedinci, gospodari svoje budućnosti I uzorni građani svijeta.

Upravo na Danu Škola, naša djeca polako otkrivaju svoje talente u slikanju, književnosti, muzici I sportu. Ovog dana, svoju kreativnost pokazali su mnogi, no ovom prilikom izdvojit ćemo AmiluDergić, DženituSalkić, Melinu Saračević Hujić i Ćazima Bolića.

Amila Dergić je osvojila prvo mjesto u likovnim radovima na 21. Susretu Bosanskohercegovačkih Dopunskih Škola u Derbiju. Ima 10 godina i ona je djevojčica koja voli društvo i uživa u pohađanju bh.dopunske škole. Porijeklom je iz Kozarca, te voli ići u Bosnu svake godine. Upravo dok je boravila u BiH,dobila je inspiraciju da uradi likovni rad za kojeg je osvojila 1.mjesto. Uživala je u pripremama likovnog rada „Moja Bosna“ i često priča o svojoj nagradi. Svi je znaju kao pažljivu,zanimljivu i uvijek je spremna pomoći drugima.

Dženita Salkić je osvojila drugo mjesto u likovnim radovima.Trenutno pohađa 7.razred u Murray Park School u Derbiju. Svake sedmice redovno ide u bosanskohercegovačku dopunsku školu te je aktivan član folklorne grupe od svojih 5 godina. Dobra je sestra svom mlađem bratu Adanu.Oni koji poznaju Dženitu, znaju je kao vrlo odgovornu I ljubaznu djevojčicu. Lako sklopi prijateljstva, uživa u nastupima pred publikom. Od ranih godina njeni najbliži su primijetili kreativnost I ljubav prema plesu. Voli da kreira razne stvari,najviše koristeći lego kocke.

Melina Saračević Hujić je osvojila treće mjesto u likovnim radovima. Melina je rođena 7.Jula 2010. U Koventriju gdje raste i pohađa školu. Melina je vrlo aktivna I pametna djevojčica koja uvijek pored igranja I druženja sa prijateljima odvoji vrijeme za učenje, nova zanimanja I hobije. Tako je počela da crta I piše o onom što vidi u školi I na TV. Svoje slobodno vrijeme je odvojila za plivanje, gimnastiku I ples, a svaku subotu je rezervisala za bh.dopunskuškolu. Zadnje tri godine na susretima Bosanskih Škola uvijek donese medalju kući za likovne radove, jednom je dobila prvo mjesto, a dva puta je dobila treće mjesto. Voli da provede dosta vremena sa svojom braćom malim Dinom I velikim bratom Amirom, a I sa svoja dva psa, koje jako voli. Uživa u parku da ih izvede I igra sa njima. Najviše voli da ide u kupovinu sa svojom nanom koju jako voli I uvijek je jako lijepo sluša.

To je djevojčica koja voli da pomogne svima donijeti vode, pripremiti sto za ručak, pomoći bratu sa zadaćom, ne ostavlja prijatelje iza sebe I tako unedogled.

Melina je veliki-mali borac, nikad se ne predaje I uvijek voli da završi što počne.
Ćazim Bolić je osvojio pehar za najtalentovanijeg fudbalera. Ima 7 godina, i jedan je od najmlađih igrača u fudbalskom timu “Glades” u kojem igra. Poznat je po svom osmijehu. Njegov trener Gladesa često kaže da svoje igrače upravo zbuni svojim osmijehom. Najviše voli igrati fudbal, a u školi voli matematiku. Oni koji ga znaju, opisuju ga kao divnog dječaka koji izaziva samo pozitivne vibracije.

Ne sumnjamo da će jednog dana zaigrati i u većim fudbalskim utakmicama, te da će biti poznat kao fudbaler sa šarmantnim osmijehom.

5d6fb849f19dd 5d6fb8598e008 5d6fb85d9b963 5d6fb85f73401

Bosnia UK Network

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.